Simptomele?
Semnele guturaiului apar de obicei dupa doua zile de la momentul în care o persoana a fost infectata. Primele simptome sunt legate de dureri de gât, stranuturi repetate si aparitia secretiilor nazale „ca apa”.
Simptomele?
Semnele guturaiului apar de obicei dupa doua zile de la momentul în care o persoana a fost infectata. Primele simptome sunt legate de dureri de gât, stranuturi repetate si aparitia secretiilor nazale „ca apa”. Apoi se pot instala dureri surde de cap, lacrimari ale ochilor, tuse ascutita, frisoane, stare generala proasta (senzatia de oboseala, de epuizare, de lipsa de putere de concentrare etc.), care dureaza între doua si sapte zile. În unele cazuri, se poate prelungi pâna la doua saptamâni. În situatiile mai complicate, guturaiul se poate însoti de: laringita, traheita (inflamarea mucoasei care capitoneaza traheea) ,bronsita (inflamarea mucoasei bronhiilor). Daca boala, acompaniata de aceste inflamatii, nu este tratata corespunzator, poate genera complicatii cu adevarat serioase, cum ar fi sinuzita (inflamatia sinusilor) sau pneumonia (inflamatia plamânilor).
Desi guturaiul si chiar complicatiile lui amintite nu mai reprezinta azi un „pericol de moarte”, evolutia bolii slabeste rezistenta generala a organismului si necesita îngrijiri la domiciliu, care se traduce prin zile de concediu medical.
Guturai fara simptome?
Exista si forme în care infectia nu-si manifesta prezenta „ca la carte”, este asimptomatica. Persoana în cauza nu are nici un semn de raceala. Medicii numesc aceasta forma de boala „subclinica”. De fapt, majoritatea victimelor guturaiului au simptome aproape imperceptibile si doar asa-zisele forme grave se însotesc de toata gama de neplaceri enumerate: dureri de cap, febra, dureri musculare si ale oaselor etc.
Cine raceste usor?
Foarte putini sunt oamenii care pe parcursul unui an, si mai ales în sezonul rece, când semenii din jurul lor sunt infectati, scapa neafectati. La adulti, media racelilor pe an se estimeaza a fi între doua si cinci episoade usoare.
Cum se transmit virusii?
Spre deosebire de virusii responsabili de aparitia altor boli, virusii guturaiului nu sunt foarte contagiosi. E nevoie de un timp relativ îndelungat de contact cu o persoana infectata pentru ca virusul guturaiului sa se transmita, adica sa fie inhalat pe caile respiratorii si sa infecteze membrana nazala, apoi sa se fixeze de celulele nazale si sa înceapa sa se multiplice. Inhalarea de picaturi minuscule din aer sau de pe un obiect de saliva contaminata expulzata în aer prin tuse este modalitatea cea mai usoara si sigura de contaminare. Virusii guturaiului pot ramâne activi, deci contagiosi, chiar daca sunt în afara corpului uman, timp de câteva ore. Asa ca este foarte posibil sa ne îmbolnavim de guturai dupa ce am atins un obiect contaminat cu ceva timp înainte, dupa care ducem mâna la nas, la gura sau la ochi. Virusul guturaiului se insinueaza prin canalele nazale dinspre ochi spre nas si faringe.
Frigul e vinovat?
Desi pare de neacceptat, frigul nu este foarte important în aparitia guturaiului. Cele mai multe persoane vor spune însa ca au constatat ca racesc în special în anotimpurile reci! Si au dreptate în privinta acestei constatari, dar explicatia este ca stau mai mult în spatii închise, mai putin aerisite decât vara, de exemplu, si în prezenta altor persoane, eventual contaminate. Mai mult, sunt indivizi care sustin ca racesc daca stau într-o încapere mai racoroasa decât ar fi pe gustul lor, dotata eventual cu aer conditionat. Si nu gresesc neaparat, observatia lor fiind corecta. Explicatia nu este însa legata de nivelul temperaturii, ci de faptul ca mucoasa nazala se usuca mai usor în aceste conditii si, daca stratul de mucoasa a membranelor nazale este mai subtire, deci insuficient, nasul devine mai vulnerabil la atacul virusilor guturaiului.
Când e un risc maxim?
Riscul maxim de infectie este în medie dupa doua zile de când o persoana a fost contaminata. Chiar în momentul când acea persoana începe sa aiba primele semne de boala – stranut, nas care curge, accese de tuse seaca. Picaturile de saliva si secretii nazale pe care le emite în aer prin stranut si tuse sunt încarcate cu virusi deosebit de activi. O persoana contaminata care stranuta cu mâna la nas, dar care imediat da mâna cu alta persoana îi poate transmite si acesteia virusii.
Exista diferenta între raceala si gripa?
Diferenta neta dintre raceala severa si gripa e greu de facut. Evident, daca viroza este asimptomatica, fara febra si complicatii, e vorba de un simplu guturai care trece cu ceai cald, câteva inhalatii cu sare si musetel, si administrarea a câtorva aspirine sau paracetamol… Când e vorba de gripa, cu tot cortegiul ei de neplaceri, e greu de spus daca nu cumva e un guturai mai complicat iar diferentierea nici n-ar mai avea mare rost. Deja lucrurile trebuie luate mult mai în serios!
Cum ne ferim de guturai?
Dupa cum stim, un medicament specific „antiguturai” nu exista, dar metode sa ne ferim de contaminare se cunosc si dau bune rezultate:w spalarea mâinilor cu apa si sapun cât mai des posibil.wacoperirea nasului si a gurii cu batista de unica folosinta în caz de stranut sau tuse. wstergerea nasului cu servetele de unica folosinta, fara ca mâinile sa se atinga de secretiile contaminate.wevitarea atingerii nasului, gurii sau ochilor cu mâinile murdarewrenuntarea la obiceiul de a roade unghiile, principala cauza a infectiilor cu transmitere orala. wconsolidarea sistemului imunitar printr-o alimentatie bogata în vitamine si minerale, precum si printr-un regim de odihna corespunzator. wevitarea stresului.
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii