Un fenomen interesant referitor la sanatatea populatiei este acela reprezentat de faptul ca bolile cele mai raspândite si foarte grave au o arie de manifestare superioara in tarile dezvoltate. Intre ele, maladiilecardiovasculare, considerate principala cauza a mortalitatii, pe intreg globul. Hipertensiunea arteriala face parte din aceasta categorie, constituindu-se intr-un gen de cap de afis si fiind din pacate bine cunoscuta si la noi, prin frecventa sa ridicata.
Cauze aproape necunoscute!
Hipertensiunea arteriala (HTA) apare la valori ale tensiunii care depasesc 140/90 (sau 14/9, cum se rezuma de obicei valorile). Este vorba despre masuratori facute in conditii normale, deci nu dupa un efort fizic sau in contextul unei stari emotionale accentuate, motiv pentru care procedura se repeta de câteva ori. Totusi, patologia respectiva are o complexitate mult mai mare, simptomele ei mergând de la aparenta de normalitate, pâna la palpitatii, ameteli, dureri de cap, vedere neclara, insomnie, sângerare prin nas, irascibilitate, zgomote in urechi, oboseala generalizata. Interesant si deloc linistitor este amanuntul ca nu se cunosc cauzele HTA decât in 10% din cazuri. Printre ele numarându-se bolile renale, cele endocrine, cele ale glandelor suprarenale, consumul anumitor medicamente etc. De aceea, pentru diagnosticarea HTA se fac mai multe tipuri de analize.
Agravarea in trepte a bolii
La o evolutie gradata a maladiei, cresterea tensiunii afecteaza inima, creierul si rinichii, apoi se mareste ventriculul stâng, se produc modificari ale vaselor sangvine, detectabile la examenul fundului de ochi, apar proteine in urina si creste creatinina din sânge (rol in contractia musculara) si, in stadiile cele mai grave, se manifesta insuficienta cardiaca si renala, hemoragii cerebrale si accidente vasculare cerebrale, ca si alte elemente ce constituie agravari ale simptomelor deja mentionate.
HTA apare de obicei la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (i se spune HTA aterosclerotica), dar se poate depista si in alte situatii: la femeile insarcinate, la copii si tineri care au boli cardiovasculare, endocrine sau ale rinichilor. De asemenea, s-au depistat si importanti factori favorizanti: excesul de sare in alimentatie, diabetul zaharat, ateroscleroza, obezitatea, cresterea cantitatii de acid uric din sânge, fumatul si consumul excesiv de alcool, sedentarismul, stresul si altele.
Echilibrarea alimentatiei
Tratamentul medicamentos specific HTA trebuie eficientizat, in mod obligatoriu, si printr-o dieta echilibrata, adaptata bolii. Mai intâi, pacientul va renunta la anumite alimente care ii agraveaza starea. Zaharul rafinat, inlocuitorii sintetici si produsele in compozitia carora se gasesc, sarea si toate mâncarurile cu continut de sare (inclusiv cele gen sticks, chips etc.), conservele si alte produse cu carne, cum sunt toate mezelurile, cafeaua, alcoolul si bauturile racoritoare care contin cofeina, condimentele picante – toate acestea si, in plus, produsele alimentare cu aditivi sintetici si tigarile vor fi excluse din consum de catre bolnavii hipertensivi.
Totodata, intrucât colesterolul depus pe peretii vaselor de sânge reprezinta un mare pericol pentru aceste persoane, trebuie sa se reduca suficient de mult consumul de grasimi animale, indiferent ca este vorba despre cele "pure", cum e slanina, sau despre cele provenite din lactate ori din alte alimente. In compensatie, se pot folosi grasimile vegetale (foarte indicate sunt uleiurile nerafinate), produse cu continut important de potasiu (grâu, dar nu sub forma de faina alba, rafinata, ovaz, spanac, patrunjel, cartofi, soia, prune, caise, stafide, alune, migdale, curmale, banane, drojdie de bere), alimente bogate in calciu (verdeturi, soia, smochine si altele, insa nu lapte).
Cure de… sanatate
Pe lânga dieta propriu-zisa, in tratarea HTA se recomanda consumul, in mod special, al unor produse cu efecte favorabile puternice, eventual in cure periodice, dar si in mod curent. Astfel, usturoiul se stie foarte bine ca e un remarcabil antidot in cazul tensiunii crescute. La fel sunt lamâile, strugurii, hrisca, macesele, catina, paducelul, coacazele, merele, sucurile proaspete obtinute din legume si fructe, chiar si amestecuri (de exemplu, telina, sfecla rosie, patrunjel, hrean, lamâie si miere de salcâm). Otetul de mere si miere este si el recomandat, datorita continutului de potasiu, ca si produsele apicole ori condimentele nepicante.
Desigur, lista este mult mai mare, daca ne referim la produsele care actioneaza in mod special impotriva anumitor simptome ce apar in HTA. Nu trebuie insa uitat ca din ceea ce am numit "cura de sanatate" fac parte si alte elemente decât dietoterapia. Astfel, miscarea este esentiala, mai ales daca se face in mijlocul naturii, departe de zgomote, de aglomeratie, de poluare. Persoanele cu kilograme in plus trebuie sa urmeze si regimuri de scadere in greutate, iar toti hipertensivii sa evite frigul si expunerile prelungite la soare. Nu in ultimul rând, odihna si relaxarea fizica si mentala vor face ca inima sa bata din nou normal, iar presiunea sângelui in vasele sangvine sa nu mai depaseasca bariera de 14/9.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii