Nu exista vreo boala despre care sa se poata vorbi in termeni blanzi, dar – poate mai mult decat oricare alta – cancerul constituie de obicei un fel de subiect tabu, deoarece genereaza teama, pana la teroare obsesiva. Un motiv foarte serios este mesajul deloc optimist pe care ni-l transmite medicina alopata: aceasta e o maladie incurabila! Exista metode de tratare, de temporizare a evolutiei sale, dar cancerul ramane cuibarit in organismul nostru, pandind momentul prielnic pentru a iesi la atac.
Cercetatorii ne explica nefericita situatie, referindu-se la faptul ca celulele corpului uman pastreaza fara echivoc in memoria lor germenii cumplitei boli. Ceea ce nu inseamna ca, la un moment dat, „trebuie” sa ne imbolnavim. Dimpotriva, cunoasterea unor detalii despre aceasta afectiune si structurarea unui mod de viata echilibrat ne pune cu certitudine la adapost de impactul fatal.
Inamicii…
In mod firesc, daca se poate spune asa, principalii factori de risc si cei ce constituie majoritatea covarsitoare se regasesc in domeniul alimentatiei, pe care o punem obligatoriu in relatie cu alte elemente ale vietii cotidiene, cum ar fi stresul, prioritatea instinctelor si a laturii materiale fata de cea spirituala si afectiva, consumul necontrolat de timp etc. Zonele/organele corpului cele mai periclitate sunt urmatoarele (in paranteza mentionam principalii factori de risc):
– colon, rect (bauturi alcoolice, carne rosie, mezeluri, exces ponderal);
– esofag (bauturi alcoolice, exces ponderal);
– sani (bauturi alcoolice, exces ponderal);
– ficat (drojdii alimentare, baturi alcoolice);
– gura, faringe, laringe (baturi alcoolice);
– pancreas (exces ponderal);
– uter si rinichi (exces ponderal);
– stomac (sare);
– prostata (alimente bogate in calciu, precum lactatele);
– vezica biliara (exces ponderal).
Dupa cum se observa, departe de a fi exhaustiva, lista de mai sus contureaza o imagine a probabilitatii instalarii unor forme de cancer, in primul rand din cauza unei alimentatii neadecvate. Lipseste, de pilda, mentiunea despre plamani, amenintati de cancer pe fondul fumatului, al vietuirii intr-un mediu murdar, cu multa umezeala si frig, cu praf si gaze toxice si asa mai departe.
…si aliati
Daca prin anumite tipuri de hranire ne putem pune sanatatea in mare pericol („Omul isi sapa mormantul cu dintii.” – zice un proverb care circula pe intreg mapamondul), cei mai buni aliati in profilaxia si in tratarea bolilor, inclusiv a cancerului, ii gasim tot in alimentatie, mai ales daca ii alaturam acesteia miscarea. Va prezentam, ca o replica la lista „inamicilor” organismului nostru, principalii factori protectori, atunci cand vorbim despre tipuri de cancer:
– colon, rect (activitate fizica, lapte, alimente ce contin fibre – legume, cereale, fructe citrice, usturoi);
– esofag (legume non-feculente, fructe, alimente bogate in carotenoide – morcov, spanac, varza, salata, caise; alimente bogate in vitamina C – ardei rosu, critrice, kiwi, coacaze);
– sani (alaptare, activitate fizica);
– ficat (citrice, miere);
– gura, faringe, laringe (non-feculente, fructe, carotenoide);
– pancreas (alimente bogate in vitamina B9 – creson, brocoli, avocado, fragi);
– uter (activitate fizica);
– stomac (non-feculente, usturoi, fructe);
– prostata (alimente bogate in licopen – tomate, pepene galben, grepfrut; alimente bogate in seleniu – ficat, rinichi, ton, scoici);
– plamani (fructe, carotenoide).
Mentionam ca, in cea mai mare parte, factorii de risc reprezinta un pericol iniment cu o probabilitate relativa, variabila, exceptie facand bauturile alcoolice si excesul de greutate corporala, cu care sanatatea nu face casa buna. La fel, factorii protectori diminueaza riscul de cancer lasand totusi o marja de nereusita deplina, in functie de modul de viata al pacientului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii