• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

25 aprilie 2013
in Consultatii fara plata
A A

Cel dintai aliment cu care ia contact omul, ca de altfel oricare alt mamifer, este laptele. Nu orice fel de lapte insa, ci acela furnizat de trupul mamei, care are proprietati cu totul speciale, imposibil de reprodus ori de gasit la acelasi produs obtinut prin tehnici industriale ori de la animale precum vaca, oaia, bivolita etc. Cu toate acestea, unele persoane se dovedesc ulterior foarte sensibile la consumul laptelui, organismul lor netolerandu-l. De cum poate fi controlata aceasta problema de sanatate vom vedea in continuare.

 De fapt, lactoza reprezinta zaharul predominant din lapte. Intoleranta la lactoza rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Lactaza descompune lactoza in glucoza si galactoza, zaharuri mai simple care pot fi absorbite in sange la nivel de intestin subtire. Cand nu exista o cantitate suficienta de lactaza pentru a digera lactoza consumata, rezultatele pot fi suparatoare, desi in general lipsite de pericol. La nivel global, diferite etnii si rase sunt mai frecvent afectate decat altele, dar pe noi ne intereseaza doar una din cele trei categorii mari de populatie vulnerabile: populatii care cresc animale si consuma lapte: europenii si descendentii lor, cu o prevalenta scazuta a carentei lactazice.

 Intoleranta la lactoza are cauze multiple. Diferite afectiuni digestive pot reduce cantitatea de lactaza produsa (inflamatii la nivel de perete intestinal, parazitoze s.a.). Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi unele antibiotice, poate conditiona aceasta situatie. In unele cazuri, copiii se nasc fara capacitatea de a produce lactoza (stare conditionata genetic). Totusi, daca inflamatia intestinala se vindeca rapid sau daca este sistata administrarea de antibiotice, mucoasa intestinala isi poate recapata rapid capacitatea de sinteza a lactazei. Pentru majoritatea oamenilor, deficienta de lactaza este un fenomen ce se instaleaza in timp, in mod fiziologic. Dupa varsta de 2 ani, mucoasa intestinala incepe sa produca mai putina lactaza, dar motivele acestui fenomen sunt necunoscute si putin studiate. De mentionat ca intoleranta la lactoza difera, in functie de gravitate, de la o persoana la alta. Mai mult decat atat, aceeasi persoana poate tolera un anumit produs lactat si poate dezvolta intoleranta la un alt tip de produs lactat.

 In aceasta patologie, simptomele obisnuite sunt: greata, crampele abdominale, balonarea si diareea, care incep la aproximativ 30 de minute – 2 ore dupa ingerarea alimentelor sau a lichidelor care contin lactoza. Severitatea simptomelor variaza in functie de cantitatea de lactoza pe care o tolereaza fiecare individ. Cea mai cunoscuta metoda de autodiagnosticare a intolerantei la lactoza este, probabil, prin dieta de eliminare, mai exact o dieta care elimina din alimentatie laptele si produsele derivate. Disparitia simptomelor dupa eliminarea din dieta a produselor lactate certifica prezenta la persoana respectiva a intolerantei la lactoza. In ceea ce priveste diagnosticarea, un test de provocare cu lapte este o metoda mai simpla decat dieta de eliminare. Concret, persoana care decide sa efectueze acest test nu mai consuma nici un tip de aliment dupa ora 19.00 a serii precedente, iar in dimineata urmatoare bea un pahar cu lapte pe stomacul gol, apoi nu mai bea si nu mai mananca nimic timp de 3-5 ore. Daca persoana respectiva sufera de intoleranta la lactoza, apar simptomele descrise mai sus. In schimb, daca nu apare nici un simptom, este improbabil ca intoleranta la lactoza sa fie cauza simptomelor. Testele de diagnostic mai complicate se efectueaza in cadrul institutiilor medicale specializate.

 Afectiunea despre care vorbim este, din fericire, relativ usor de tratat. Nu sunt cunoscute metode prin care sa se creasca cantitatea de lactaza pe care o produce organismul, dar simptomele pot fi controlate prin dieta. Copiii nascuti cu intoleranta la lactoza trebuie feriti de alimentele ce contin lactoza.

 Controlul dietei depinde de fiecare persoana intoleranta la lactoza in parte. Prin incercari se stabileste in mod individual cata lactoza si ce tipuri de produse lactate pot fi tolerate. Pe de alta parte, laptele si alte produse lactate sunt o sursa majora de substante nutritive pentru dieta obisnuita. Cel mai important dintre acesti nutrienti este calciul, necesar pentru cresterea si regenerarea oaselor de-a lungul vietii. La maturitate si la batranete, lipsa de calciu poate duce la fragilizarea oaselor (osteoporoza), astfel ca este important sa se asigure necesarul zilnic de calciu prin dieta, chiar daca aceasta nu include lactate. Doza recomandata de calciu pentru femeile gravide si lauze este de 1200-1500 de miligrame (mg) pe zi, pentru barbati 1000 mg/zi, pentru adolescenti si adulti tineri 1200-1500 mg/zi, iar pentru femeile la menopauza 1000-1500 mg/zi. Destul de putine alimente sunt bogate in calciu si au un continut scazut de lactoza; multe vegetale verzi comestibile si pestele cu oase moi contin calciu suficient pentru a acoperi necesarul zilnic.

* * *

 Laptele si produsele lactate sunt singurele surse de lactoza demne de luat in considerare, insa aceasta este deseori adaugata artificial produselor alimentare. Este important pentru oamenii cu o toleranta foarte scazuta la lactoza sa cunoasca continutul ei din diferitele produse alimentare, chiar cantitatile mici. Produsele alimentare care pot contine lactoza sunt: painea si alte produse de patiserie, supe instant, margarina, bomboane, biscuiti, laptele pentru cafea, frisca vegetala s.a. De asemenea, si unele medicamente pot contine lactoza.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Sa ne energizam!

Urmatorul Articol

Geniul constructorilor romani

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Geniul constructorilor romani

Prizonierul groazei

Castelul Durnstein

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.