Anemia este cauzata de reducerea numarului de celule rosii din sânge (hematii) sau de o cantitate deficitara de hemoglobina (o proteina esentiala), situatii care conduc la reducerea cantitatii de oxigen din organism, necesar multiplelor functii ale tesuturilor. Când boala este foarte severa, însasi viata se afla în pericol.
Anemia este cauzata de reducerea numarului de celule rosii din sânge (hematii) sau de o cantitate deficitara de hemoglobina (o proteina esentiala), situatii care conduc la reducerea cantitatii de oxigen din organism, necesar multiplelor functii ale tesuturilor. Când boala este foarte severa, însasi viata se afla în pericol.
Anemia poate sa apara dupa pierderea unei cantitati mari de sânge, daca productia de hematii a organismului este perturbata sau daca exista o boala care accelereaza distrugerea lor. De ce sunt atât de importante hematiile? Deoarece aceste componente ale sângelui sunt implicate direct în transportarea oxigenului spre tesuturi. Desi pare incredibil, pâna în prezent au fost identificate în jur de 400 de tipuri de forme de anemii, în functie de factorii care le declanseaza, de la mostenirea ereditara pâna la alimentatia necorespunzatoare. Cea mai frecventa forma de anemie este cea produsa de carenta de fier, „materia prima” a hemoglobinei. În ceea ce priveste modalitatea de a identifica anemia, analiza sângelui este cea care… elucideaza cazul.
De la forma usoara la cea severa
Exista o suita de simptome care pot naste întrebarea: „Nu cumva am anemie?”u Stare generala proasta, pe fondul senzatiei de slabiciune si oboseala continua, aparent nejustificata. Este forma usoara de anemie.u Disparitia culorii din obraji, pielea fetei devenind exagerat de palida, în timp ce buzele vireaza în albastrui, iar pleoapele, gingiile, unghiile si palmele sunt galbui. La acestea se adauga dureri de cap, scaderea drastica a poftei de mâncare, lipsa puterii de concentrare si atentie. Sunt deja semne de anemie mai accentuata.u Frecventa pierdere a respiratiei (nu neaparat la efort), aparitia ametelilor, chiar a lesinului. Limba este neobisnuit de lipicioasa, echilibrul si mersul sunt afectate, extremitatile membrelor sunt afectate de senzatia de furnicaturi si întepaturi, episodic apar pierderi de memorie, confuzie, iar starea psihica aluneca în depresie. Poate fi vorba de o anemie severa.
Dieta grea de minerale
Desi tratamentele pentru numeroasele forme de anemie care exista sunt diferite, în functie de caz acestea urmarind fie sustinerea circulatiei sangvine, fie marirea absorbtiei de fier, ori modificarea digestiei etc., dieta este foarte importanta atât în prevenirea anemiei, cât si în tratarea ei. Si asta chiar daca industria farmaceutica a inventat zeci de produse de sinteza care suplinesc sau completeaza nevoia de fier a organismului. Explicatia consta în faptul ca, potrivit rezultatelor cercetarilor stiintifice, fierul provenit din alimente de origine animala si vegetala este mai usor si mai complet asimilabil. Totodata, s-a dovedit ca vitamina C si cuprul stimuleaza absorbtia de fier. Asadar, alcatuirea meniului zilnic din alimente bogate în fier este arma imbatabila împotriva anemiei. Orezul, cartofii, morcovii, rosiile, fasolea uscata, sfecla, carnea slaba rosie, ficatul, splina, fructele uscate, migdalele, nucile etc. pot contribui la cresterea cantitatii de fier din organism. O planta care prin continutul sau bogat în vitamina C favorizeaza absorbtia fierului în organism este patrunjelul.
Multe persoane anemice se confrunta însa nu numai cu lipsa de fier, ci si de vitamina B12 sau de acid folic – o componenta importanta în productia de hematii. Aceste substante se gasesc însa în cereale, germeni de grâu, drojdia de bere, citrice, ciuperci, legume si fructe proaspete. De retinut este faptul ca acidul folic se descompune sub actiunea luminii si caldurii, asa ca de preferat ar fi ca legumele si fructele sa se consume în special crude sau gatite cât mai putin. Sucul proaspat de gulii, de sfecla sau morcovi (pot fi si combinate) face minuni în tratarea anemiilor. Dar, se poate apela si la ceaiul de catina (doua cani pe zi, preparat sub forma de infuzie).
Cât de complicata este îmbatrânirea?
O enuntare inspirata a lui Aristotel defineste batrânetea ca o „boala naturala”....
Comentarii