• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Moartea alba” – alerta de gradul zero

„Moartea alba” – alerta de gradul zero

27 noiembrie 2014
in Consultatii fara plata
A A

Am facut referire in mai multe randuri la efectul devastator al consumului de droguri, in special in randul tinerilor, atat sub aspectul alterarii grave a sanatatii pana la provocarea decesului, cat si din perspectiva sociala, intrucat intotdeauna acest fenomen se asociaza cu crima organizata. Si de aceea, chiar daca avem tendinta de a ne ascunde in spatele eternei convingeri de genul „mie nu mi se poate intampla”, informarea oamenilor si constientizarea acestui pericol major sunt necesare oricand.

Curiozitate fatala

 Cele mai cunoscute motive pentru care tinerii consuma droguri sunt: presiunea anturajului, curiozitate, placerea de a face ceva interzis, teribilism sau plictiseala. Poate multi dintre parinti si din cei apropiati, frati si surori ori prieteni s-au intrebat ce poate oferi drogul de este atat de dorit de tineri, mai ales. Ceea ce ofera drogurile este, in primul rand, o atmosfera de moment foarte placuta, desprinderea de realitate, senzatia de aventura, uitarea problemelor (de regula de acasa), apoi acestia incep sa consume din obicei. Va trece o vreme pana cand ei isi vor da seama ca problemele care apar sunt mai mari decat asa-zisele „beneficii”.

 Specialistii arata ca drogul este o substanta care influenteaza starea de constiinta, actioneaza asupra sentimentelor, dispozitiei, gandirii si creeaza dependenta. Drogurile sunt de doua feluri: legale (cofeina, nicotina, alcoolul, unele medicamente) si ilegale (marijuana, cocaina, hasisul si altele). Dupa modul in care acestea actioneaza asupra sistemului nervos central (SNC), drogurile ilegale sau „de abuz” se clasifica astfel: n stimulente ale SNC: cocaina, amfetamine, crack; n depresive ale SNC: opiacee (opiu, morfina, heroina, metadona, petidina, codeina), barbiturice, tranchilizante; n perturbatoare ale SNC: cannabis, LSD, Ecstasy, PCP, Mescalina, Psilocybina, Psilocyna.

O „calatorie” spre neant

 De regula, dependenta este de doua feluri: fizica, atunci cand organismul pur si simplu nu mai poate functiona fara drog, si psihica, cand intregul proces de gandire este indreptat spre consumul de droguri, animat de dorinta enorma de a consuma un drog. Sevrajul apare ca raspuns al organismului la absenta drogului cu care este obisnuit.

 Natura simptomelor si intensitatea acestora depind de drogul consumat: tremuraturi, dureri musculare, articulare, simptome specifice gripei etc. Pentru oricare dintre aceste simptome, cei din anturajul bolnavului, prietenii sau familia, este bine sa ia anumite masuri, sa vorbeasca cu el si chiar sa mearga impreuna la un psiholog pentru solutionarea problemelor legate de adictie.

 Halucinogenele se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste consumul de droguri in Romania, insa apar in primele locuri in ceea ce priveste pericolul folosirii acestora. Halucinogenele sunt singurele care produc schimbari ale psihicului uman pe termen lung. Ele provoaca „halucinatii”, adica experiente imaginare ce par reale. Cuvantul provine din „halucinare” care in latina inseamna „a calatori cu mintea”. Drogurile halucinogene afecteaza puternic creierul, distorsionand simturile si deformand impresiile de timp si spatiu. Printre cele mai intalnite efecte negative ale lor se numara greutatea in concentrare si in comunicare, acest lucru datorandu-se in primul rand dificultatii de a face diferenta intre iluzie si realitate.

Creierul, alterat ireversibil

 Creierul comunica cu intregul organism prin intermediul neurotransmitatorilor. Atunci cand in acest sistem de comunicatie intra si drogurile halucinogene, modul in care individul percepe lumea din jurul sau se va schimba. MDMA, MDA (un drog asemanator cu Ecstasy) obliga neuronii sa elibereze serotonina. Serotonina este importanta pentru multe celule nervoase, inclusiv pentru cele care receptioneaza informatiile senzoriale cat si pentru cele care controleaza somnul si emotiile, iar MDMA si MDA provoaca distrugerea neuronilor cu receptori pentru serotonina.

 LSD este un produs de metabolism al unei ciuperci numite Claviceps purpurea, care creste pe firele de secara si cauzeaza o boala numita „ergot”. LSD a fost descoperit in 1943 de un chimist elvetian care explora proprietatile derivatilor de ergotamina. El a inghitit accidental o cantitate de drog si a trait o stare de alterare profunda a constientei. Efectele LSD sunt dependente de personalitatea subiectului si de contextul in care se realizeaza consumul.

 Trasatura esentiala a trairilor sub actiunea LSD este o acuta senzatie a descoperirilor, a unor revelatii care pot mai tarziu sa induca o traire mistica, religioasa, in care persoana in cauza crede ca a descoperit un secret fundamental al vietii sau chiar al Universului. Persoanele devin confuze, pierd simtul realitatii si pot comite chiar acte ce duc la accidente sau moarte; de exemplu, pot sari de pe o cladire, vrand de fapt sa zboare!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Floarea Preacuratei vindeca trupul

Urmatorul Articol

Templu faraonic in subsolul unei case

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Templu faraonic in subsolul unei case

Lumea lui Gustave Doré

Piata Trafalgar

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.