Am facut referire in mai multe randuri la efectul devastator al consumului de droguri, in special in randul tinerilor, atat sub aspectul alterarii grave a sanatatii pana la provocarea decesului, cat si din perspectiva sociala, intrucat intotdeauna acest fenomen se asociaza cu crima organizata. Si de aceea, chiar daca avem tendinta de a ne ascunde in spatele eternei convingeri de genul „mie nu mi se poate intampla”, informarea oamenilor si constientizarea acestui pericol major sunt necesare oricand.
Curiozitate fatala
Cele mai cunoscute motive pentru care tinerii consuma droguri sunt: presiunea anturajului, curiozitate, placerea de a face ceva interzis, teribilism sau plictiseala. Poate multi dintre parinti si din cei apropiati, frati si surori ori prieteni s-au intrebat ce poate oferi drogul de este atat de dorit de tineri, mai ales. Ceea ce ofera drogurile este, in primul rand, o atmosfera de moment foarte placuta, desprinderea de realitate, senzatia de aventura, uitarea problemelor (de regula de acasa), apoi acestia incep sa consume din obicei. Va trece o vreme pana cand ei isi vor da seama ca problemele care apar sunt mai mari decat asa-zisele „beneficii”.
Specialistii arata ca drogul este o substanta care influenteaza starea de constiinta, actioneaza asupra sentimentelor, dispozitiei, gandirii si creeaza dependenta. Drogurile sunt de doua feluri: legale (cofeina, nicotina, alcoolul, unele medicamente) si ilegale (marijuana, cocaina, hasisul si altele). Dupa modul in care acestea actioneaza asupra sistemului nervos central (SNC), drogurile ilegale sau „de abuz” se clasifica astfel: n stimulente ale SNC: cocaina, amfetamine, crack; n depresive ale SNC: opiacee (opiu, morfina, heroina, metadona, petidina, codeina), barbiturice, tranchilizante; n perturbatoare ale SNC: cannabis, LSD, Ecstasy, PCP, Mescalina, Psilocybina, Psilocyna.
O „calatorie” spre neant
De regula, dependenta este de doua feluri: fizica, atunci cand organismul pur si simplu nu mai poate functiona fara drog, si psihica, cand intregul proces de gandire este indreptat spre consumul de droguri, animat de dorinta enorma de a consuma un drog. Sevrajul apare ca raspuns al organismului la absenta drogului cu care este obisnuit.
Natura simptomelor si intensitatea acestora depind de drogul consumat: tremuraturi, dureri musculare, articulare, simptome specifice gripei etc. Pentru oricare dintre aceste simptome, cei din anturajul bolnavului, prietenii sau familia, este bine sa ia anumite masuri, sa vorbeasca cu el si chiar sa mearga impreuna la un psiholog pentru solutionarea problemelor legate de adictie.
Halucinogenele se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste consumul de droguri in Romania, insa apar in primele locuri in ceea ce priveste pericolul folosirii acestora. Halucinogenele sunt singurele care produc schimbari ale psihicului uman pe termen lung. Ele provoaca „halucinatii”, adica experiente imaginare ce par reale. Cuvantul provine din „halucinare” care in latina inseamna „a calatori cu mintea”. Drogurile halucinogene afecteaza puternic creierul, distorsionand simturile si deformand impresiile de timp si spatiu. Printre cele mai intalnite efecte negative ale lor se numara greutatea in concentrare si in comunicare, acest lucru datorandu-se in primul rand dificultatii de a face diferenta intre iluzie si realitate.
Creierul, alterat ireversibil
Creierul comunica cu intregul organism prin intermediul neurotransmitatorilor. Atunci cand in acest sistem de comunicatie intra si drogurile halucinogene, modul in care individul percepe lumea din jurul sau se va schimba. MDMA, MDA (un drog asemanator cu Ecstasy) obliga neuronii sa elibereze serotonina. Serotonina este importanta pentru multe celule nervoase, inclusiv pentru cele care receptioneaza informatiile senzoriale cat si pentru cele care controleaza somnul si emotiile, iar MDMA si MDA provoaca distrugerea neuronilor cu receptori pentru serotonina.
LSD este un produs de metabolism al unei ciuperci numite Claviceps purpurea, care creste pe firele de secara si cauzeaza o boala numita „ergot”. LSD a fost descoperit in 1943 de un chimist elvetian care explora proprietatile derivatilor de ergotamina. El a inghitit accidental o cantitate de drog si a trait o stare de alterare profunda a constientei. Efectele LSD sunt dependente de personalitatea subiectului si de contextul in care se realizeaza consumul.
Trasatura esentiala a trairilor sub actiunea LSD este o acuta senzatie a descoperirilor, a unor revelatii care pot mai tarziu sa induca o traire mistica, religioasa, in care persoana in cauza crede ca a descoperit un secret fundamental al vietii sau chiar al Universului. Persoanele devin confuze, pierd simtul realitatii si pot comite chiar acte ce duc la accidente sau moarte; de exemplu, pot sari de pe o cladire, vrand de fapt sa zboare!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii