• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » MUNTELE agent terapeutic

MUNTELE agent terapeutic

31 august 2000
in Consultatii fara plata
A A

          Fascinatia pe care marea o exercita asupra fiintei umane e unanim recunoscuta, ea naste chiar prejudecati potrivit carora o vacanta cu adevarat reusita este doar cea care a inclus în programul ei o perioada cât mai lunga petrecuta pe litoral. Muntele este o varianta de loc II în topul preferintelor generale sau sinonima cu.

          Fascinatia pe care marea o exercita asupra fiintei umane e unanim recunoscuta, ea naste chiar prejudecati potrivit carora o vacanta cu adevarat reusita este doar cea care a inclus în programul ei o perioada cât mai lunga petrecuta pe litoral. Muntele este o varianta de loc II în topul preferintelor generale sau sinonima cu… optiunea mai cuminte, potrivita oamenilor de vârsta a doua sau a treia.
          
           Muntele este „un medicament” universal, care se adreseaza deopotriva trupului si spiritului, cu o actiune benefica asupra oricarei vârste. Daca despre cura heliomarina (corect abordata) se vorbeste întruna ca face minuni asupra sanatatii, deloc mai prejos decât aceasta este cura… montana. Doar ca ea actioneaza cu alte mijloace, poate mai blânde. Care este elementul cheie prin care muntele actioneaza asupra sanatatii? În primul rând prin intermediul caracteristicilor climatului, particularizate în functie de altitudine (subalpin si alpin).
           Sub raportul altitudinii, climatul subalpin se situeaza între 500 si 1000 de metri de la nivelul marii; presiunea atmosferica, gradul de umiditate relativa si temperatura scad proportional cu înaltimea, în timp ce radiatia luminoasa si implicit cea reprezentata de ultraviolete cresc. Modificarile climatice impuse de acest mecanism fin al naturii pot influenta în mod distinct organismul uman, starea lui de sanatate sau de boala. De exemplu, presiunea atmosferica mai redusa determina o mai buna circulatie sangvina în alveolele pulmonare; umiditatea mai redusa, o mai usoara pierdere a apei prin evaporare la nivelul cailor respiratorii si al pielii; scaderea presiunii partiale a oxigenului, generata de diminuarea presiunii atmosferice, favorizeaza atenuarea proceselor oxidative. În schimb, cresterea usoara a altitudinii permite o crestere tot usoara a presiunii arteriale sistolice si diastolice. De aceea, în limita climatului subalpin, organismul uman înregistreaza influente benefice, în ceea ce priveste tuberculoza pulmonara în faza de remisiune, ca si în toate formele de tuberculoza cu evolutie lenta, în afectiuni cardiace compensate, în emfizemul incipient, în convalescenta, astenii fizice si neurastenii de tot felul. Climatul alpin se situeaza între 1000-1200 metri si se caracterizeaza prin presiune atmosferica, temperatura si umiditate reduse. În timp ce umiditatea scade pâna la limita celor 2000 m de la nivelul marii cu 1/2, cea a presiunii atmosferice scade cu numai 1/3. Pe de alta parte, climatul alpin se caracterizeaza printr-o ionizare intensa a aerului si printr-o intensa radiatie solara, mai ales în privinta ultravioletelor. În plus, puritatea aerului, lipsa de microbi si substante alergene fac din zona alpina un spatiu ideal de cura de sanatate, cu efecte benefice în tuberculoza osteoarticulara, ganglionara si pulmonara (daca leziunile sunt în faza de vindecare). De asemenea, rahitismul, astmul bronsic, anemiile feriprive, sechelele dupa pleurezii sau pneumonii gasesc un mediu propice de vindecare în spatiul alpin.
          
          Muntele ne sporeste rezistenta la stres
          
           Dar, muntele nu este atragator doar pentru virtutile sale terapeutice, recomandate în tratarea a numeroase maladii. Muntele este în masura sa transmita o stare de euforie si beatitudine, îndemnând totodata la visare, la deconectare si purificare. Mai mult, muntele ofera conditii excelente de calire a organismului; aerul, apa, radiatiile solare, variatiile de temperatura, vântul etc., specifice climatului montan, au capacitatea de a spori rezistenta organismului fata de multiplele forme agresiune ale mediului în care ne desfasuram viata cotidiana. Nu trebuie sa uitam ca viata moderna, întesata de tehnicizare si automatizare, de perfectionarea mijlocelor de transport, au comprimat la maximum miscarea, deschizând portile sedentarismului. La rândul lor, stiinta si tehnica, din ce în ce mai perfectionate, au oferit omului mijloace de climatizare artificiala, alimentatie bazata pe produse ultra-prelucrate, îmbracaminte adaptata temperaturii fiecarui sezon…, toate acestea facându-i viata mai usoara, dar, în acelasi timp, reducându-i capacitatea de a reactiona la stimulii de tot felul, veniti din partea mediului natural. Omul tinde sa devina tot mai mult o creatura de sera, fragila, incapabila la adaptare. Or, muntele reprezinta un mediu excelent de exersare a organismului pentru a face fata la solicitarile permanente ale mediului exterior, manifestate prin variatiile de temperatura, vânturi, ploi, furtuni etc.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Dovlecei umpluti cu telemea

Urmatorul Articol

Friptura de miel in pergament

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Friptura de miel in pergament

Snitel milanez

Aperitiv cu sunca

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.