• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Nu neglijati „periferiile”!

Nu neglijati „periferiile”!

30 ianuarie 2014
in Consultatii fara plata
A A

Exista destul de multe persoane care au probleme in ceea ce priveste temperatura extremitatilor (degetele de la maini si de la picioare, urechile, nasul), uneori acuzand senzatia de inghet si chiar degeratura in plina vara, cand temperatura mediului se situeaza la nivel ridicat. Ca stim sau nu ce inseamna aceasta, facem atunci o afirmatie care, de altfel, este reala: persoana respectiva are o circulatie periferica deficitara. Cum putem insa traduce sintagma respectiva, mai ales ca nu doar temperatura influenteaza fenomenul?

 Circulatia periferica reprezinta fluxul de sange prin sistemul vascular periferic, care are rolul de a asigura aportul de oxigen si de substante nutritive la nivel celular, precum si transportul bioxidului de carbon si al substantelor excretate de celule. Problemele aparute in acest sens indica faptul ca sangele circula la extremitati cu o viteza mult mai redusa fata de normal. De pilda, unele studii au aratat ca, in cazul unor temperaturi scazute, creierul, rinichii si inima sunt alimentate prioritar cu sange, in detrimentul organelor periferice ale corpului. Astfel, imbunatatirea circulatiei periferice poate preveni o serie de probleme secundare expunerii la diversi factori de risc.

 Dintre cauzele mai frecvente amintim bolile aparatului circulator (ateroscleroza, artrita – arteriopatie obliteranta periferica), bolile inflamatorii, cele ale arterelor etc. in cazul temperaturilor scazute, toate aceste boli accentueaza suferintele la nivelul mainilor si picioarelor. Este necesar un tratament cu frectii revulsive, bai galvanice, reflexote-rapie, acupunctura sau cu medicamente. Uneori, se apeleaza la metode chirurgicale, de tipul by-pass, alteori se fac interventii ce presupun realizarea unor dilatatii cu ajutorul stenturilor (mici cilindri din sarma subtire din aliaje de nichel si crom, care mentin arterele dilatate). Totusi, metoda corecta de abordare a circulatiei periferice proaste o reprezinta tratarea bolilor care o cauzeaza, nu doar a simptomatologiei.

Alte cauze ale senzatiei de picioare reci includ degeraturile, hipotiroidia, maladia Raynaud, boala vasculara periferica, neuropatia periferica, anemia feripriva, ateroscleroza sau, in situatii de exceptie, intoxicatiile cu sedative-hipnotice in scop suicid. Se adauga, poate surprinzator, diabetul, hipertensiunea, dislipidemiile, astmul bronsic, insuficienta cardiaca si respiratorie, bolile cardiovasculare, insa nu se exclud nici factorii genetici sau sarcina, in cazul femeilor. Referitor la factorii externi, influente negative puternice asupra circulatiei periferice au fumatul, regimul de viata nesanatos – dieta dezechilibrata, sedentarismul, consumul constant si excesiv de alcool.

 Pentru a preveni problemele de circulatie periferica aparute in sezonul rece, primul obiectiv este alegerea optima a unor haine si incaltari calduroase. In caz ca deficitul deja exista, in scopul diminuarii suferintelor, medicii recomanda si evitarea fumatului, intrucat dauneaza grav vaselor de sange, care se sclerozeaza, isi pierd elasticitatea si capacitatile de transfer normale. La nivelul mainilor, frigul poate provoca dureri, furnicaturi, precum si fenomenul de cianoza (pielea capata o culoare violet sau albastruie). Cei care au astfel de senzatii neplacute pot scapa temporar de ele daca introduc mainile in apa calduta sau daca iau contact cu o sursa de caldura. Poate aparea, de asemenea, si sindromul Raynaud, caracterizat printr-o contractie intensa a vaselor de sange. Picioarele reci sunt dureroase, se invinetesc sau se albesc, iar suferintele se manifesta atat la mers, cat si in repaus si au caracter constant. Daca durerile de la nivelul mainilor trec cu apa calduta, prin aplicarea aceleiasi metode la picioare se va obtine cel mult o ameliorare a acestora. De asemenea, se va evita pozitia „picior peste picior” in sezand, se va alterna piciorul de sprijin, se fac cativa pasi la intervale regulate, iar daca nu e posibila prea multa miscare, chiar si din sezand se poate bate un „step” usor, varf-calcai.

 Alte metode de tratare: – plimbarile zilnice de minimum 30 de minute ajuta la tonifierea vaselor sangvine, oxigenarea celulara, cresterea aportului tisular de substante energetice, eliminarea bioxidului de carbon si a produsilor rezultati din metabolismul celular; – practicarea unui sport (inot, yoga, aikido etc.) sau a dansului; – exercitii de respiratie; – „dusul scotian” (alternarea rapida a apei calde cu apa rece; este recomandat numai de medic persoanelor care nu au afectiuni cronice, boli cardiace sau alte probleme de sanatate); – baile calde si masajul mainilor si picioarelor, seara, inainte de culcare; – daca aveti o profesie sedentara (munca la birou), se recomanda sa luati pauze de cateva minute la fiecare ora, in care sa faceti putina miscare; – hidratarea corespunzatoare; – tratarea afectiunilor ce pot influenta negativ circulatia periferica (obezitate, diabet, dislipidemii, afectiuni arteriale sau venoase); renuntarea la obiceiurile nesanatoase: fumat, consum excesiv de cafea sau bauturi energizante, regim alimentar dezechilibrat, pozitii incorecte, imbracamintea sau incaltamintea incomoda, precum si purtarea ciorapilor compresivi.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Despre „mancarea bogatilor”

Urmatorul Articol

Ceremonii pentru viata vesnica

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Ceremonii pentru viata vesnica

Pictor al Republicii Venetia

Manastirea Predeal

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.