Fenomenul patologic al dependentei de anumite substante ce se transforma treptat in „cai troieni” pentru sanatatea noastra, introduse in organism pe cele mai facile cai (droguri, alcool, nicotina, zahar industrial etc.) a capatat in ultimele decenii o amploare greu de anticipat si de evaluat, intrucat se insinueaza prin mecanisme subtile in structura mentala a consumatorului, pe care o distruge in mod sistematic.
Desi ideea deja pare banalizata, specialistii ne avertizeaza ca dependenta de jocuri sau de tehnologiile moderne este cel putin la fel de periculoasa precum cea de substante de tipul celor enumerate mai sus.
In esenta, lucrurile sunt foarte complicate, cu conditia sa le analizam lucid si sa le intelegem exact, pentru a lua la timp masuri de protectie. Pentru ca, intre sanatate si boala, diferenta o face calea parcursa de la uz la abuz.
Incontestabil, multi dintre noi ne petrecem o mare parte din viata in fata ecranelor, in special a telefoanelor mobile. La fel de limpede e insa si faptul ca unele dintre aceste activitati ne pot conduce intr-o capcana fara iesire, care ne „vampirizeaza” atat timpul trait, cat si ratiunea.
Studii recente realizate in Statele Unite arata ca 31% dintre adulti si 46% dintre adolescenti se afla online „aproape constant”, conform propriilor declaratii. Dar care este „cantitatea” de timp considerata a reprezenta un exces? Uneori este greu de evaluat, dar alteori, raspunsul este evident.
Participant la un studiu in acest sens, Jerome Yankey a explicat ca era in primul rand la facultate cand a observat ca utilizarea retelelor sociale, in special TikTok, devenise problematica. „A inceput prin a ma obosi din punct de vedere fizic, pentru ca atunci cand stateam ore intregi pe telefon nu dormeam, si asta imi lua ore intregi din fiecare zi. Nu faceam nimic altceva in timpul meu liber.”
Cand „costul” a trecut de la fizic la cel mental, anulandu-i creativitatea si distorsionandu-i simtul valorii, el a decis sa renunte. Si a facut-o brusc, nu treptat.
Sondajul Pew Research Survey in randul adolescentilor americani a aratat ca 67% dintre acestia folosesc TikTok, iar 16% dintre ei o fac „aproape in mod constant”. Cifrele cresc considerabil in randul celor 95% dintre adolescentii care acceseaza YouTube, 19% folosindu-l „aproape constant”.
Deocamdata insa, dependenta de internet nu este un diagnostic clinic oficial. Exista inca multe intrebari: daca se califica ca o tulburare de sanatate mintala in sine sau daca ar trebui considerata parte a unei alte afectiuni de sanatate mintala.
Exista, de asemenea, intrebari despre cum sa fie definita, masurata, testata si tratata. Cu toate acestea, majoritatea expertilor sunt de acord ca prea mult timp petrecut „pe ecran” are efecte negative, in special asupra copiilor: nu dorm suficient, mananca in exces, lipsesc de la scoala sau adorm la cursuri, se indeparteaza de prieteni si chiar de familie.
Personalitati medicale din domeniu afirma ca „13 ani este prea devreme pentru a intra pe retelele sociale. Noi, ca societate, folosim termenul de dependenta ca peiorativ. Ne gandim la dependenti ca la oameni cu caracter slab si abordam dependenta ca pe ceva care trebuie sanctionat mai degraba, decat vindecat.”
De asemenea, multi medici nu cred ca tehnologia moderna cauzeaza problemele pacientilor din aceasta categorie, ci mai degraba le amplifica. In prezent, li se acorda o anume prioritate pacientilor tineri, care se confrunta adesea si cu alte probleme, cum ar fi anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsiva sau pur si simplu stresul.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii