Construit pe varful unui deal si aflat la circa 80 de kilometri de capitala tarii, este unul dintre cele mai frumoase si mai romantice orase din Portugalia. Numele sau deriva cel mai probabil din cuvantul latin „oppidum”, insemnand „citadela” (oras fortificat) si este considerat printre cele mai bine conservate orase medievale.
Sapaturile arheologice au descoperit urmele unor terme si chiar ale unui forum dar nu s-au pastrat ruine din perioada respectiva. In secolul al VIII-lea maurii au construit aici o cetate care in 1148 a fost cucerita de trupele lui Dom Alfonso Henriques.
Popularitatea orasului s-a datorat regelui Dinis I. Viitoarea sa sotie, Isabel de Aragon,
s-a indragostit de fostul castel maur pe care, in 1282, el i l-a facut cadou de nunta. Traditia a fost respectata de toti regii Portugaliei pana in 1834, astfel ca Óbidos a primit supranumele de „Orasul reginelor”.
Multe personalitati au fost atrase de frumusetea locului, dar din acest punct de vedere eroina este considerata pictorita in stil baroc Josafe de Obidos (1630-1684), care a parasit orasul sau natal, Sevilla pentru a se instala aici. Cateva dintre lucrarile sale impodobesc biserica Santa Maria, construita in perioada Renasterii pe o structura vizigota si maura.
Óbidos este un oras care si-a pastrat aerul medieval. Strazile sunt pietonale – cele mai multe dintre ele – iar casele sunt joase, cu usi si ferestre zugravite in diferite culori, care pe langa multimea florilor din ghivece si gradini ii ofera un farmec deosebit.
Unele dintre ele au in fata tarabe mici de la care poti cumpara dulciuri si faimoasa bautura ginjinha, un lichior facut dintr-o fructa asemanatoare cu ciresele. Noutatea consta in produsele de arta, mestesugurile locale si produsele alimentare regionale pe care le veti gasi la patiseriile si cafenelele locale.
Mandria orasului o constituie castelul declarat Monument National in 2007 si considerat una dintre Cele Sapte Minuni ale Portugaliei. Castelul impresioneaza atat prin extraordinara lui conservare cat si prin excelenta integrare in ziduri. Acestea au o inaltime de circa 13 metri si una dintre placerile celor care ajung aici este sa se plimbe deasupra lor pentru a admira frumusetea orasului si a intregului peisaj.
In fiecare an, in luna iulie in castel se organizeaza o piata medievala reinviind spiritul medieval european.
Zidurile sunt strapunse de patru porti, cea mai frumoasa dintre acestea fiind Porta da Vila, aflata la capatul sudic al orasului, care a fost deschisa in 1380. Are o forma mai mult unghiulara si este decorata cu impresionante azulejos (placi de ceramica decorate) din secolul al XVIII-lea in interiorul formei sale de unghi. De aici pornesc scarile vechi, din secolul al XIV-lea, care urca pe zid si tot de aici se acceseaza interiorul orasului prin strada principala Rua Direita. Aceasta duce spre piata plina de viata Plaza de Santa Maria, considerata centrul orasului. In mijlocul ei se inalta o coloana de piatra care, in Evul Mediu, era folosita ca stalp de spanzuratoare. In apropiere se afla si biserica principala a orasului Santa Maria. De cealalta parte a zidurilor in care s-a extins orasul se gaseste un sanctuar inchinat lui Iisus, asezamant caruia i se atribuie vindecari miraculoase. Bucataria locala ofera „bouillaboisse” – o supa de peste din laguna Óbidos, insotita de celebra „Ginjinha de Óbidos” (coniac de visine) care poate fi savurata dintr-o ceasca mica de ciocolata.
O importanta atractie a orasului o constituie seria de concerte si festivaluri care au loc din iunie pana in septembrie intr-un amfiteatru in afara zidurilor. Remarcabile sunt: Festivalul International al Ciocolatei, Piata medievala, stagoanele de clavecin si muzica clasica baroca, Festivalul de opera care afera o atmosfera speciala in serile caniculare de vara.
IRINA STOICA
Comentarii