Pe cat de grava este aceasta afectiune, pe atat de disputate sunt diversele aspecte legate de incidenta si tratamentele ei posibile. Poate pe primul plan sta convingerea generala ca osteoporoza afecteaza numai femeile aflate in premenopauza sau in menopauza, lucru cu totul fals. Apoi, se vorbeste despre imposibilitatea tratarii ei sau despre posibila remediere printr-o dieta care sa contina preponderent lapte si produse lactate. Care ar fi realitatea?
Femeia (si barbatul) la 30 de ani
Este adevarat ca aceasta decimare pe nesimtite a masei osoase prin pierdere masiva de calciu afecteaza aproximativ o treime din numarul total al femeilor, preponderent la cele de peste 45 de ani. Ea poate sa apara insa si incepand cu varsta de 30 de ani si nu numai la femei, ci si la barbati. Conditia ar fi ca victimele sa prezinte anumiti factori de risc: o slabiciune corporala accentuata, tradusa printr-un capital osos redus, factori genetici sau legati de mediu, anumite boli (osteomalacie, cancer osos, distrofie osoasa) sau tratamente medicamentoase susceptibile sa antreneze osteoporoza.
La fel de real este si faptul ca barbatii nu sunt scutiti de aceasta maladie. Totusi, rareori medicii se gandesc sa prescrie unui barbat o osteodensiometrie (examen medical prin care se masoara densitatea osoasa), chiar daca o treime din fracturile de la nivelul umarului au drept victime barbati. De asemenea, exista factori de risc specific masculini: privarea de hormoni androgeni la barbatii tratati impotriva cancerului de prostata sau folosirea de steroizi. Apoi, sa nu uitam ca tot tipic masculini sunt factori relativ comuni, precum tabagismul si carenta de vitamina D si de calciu.
Urcusul varstei, declinul trupului
In majoritatea cazurilor de osteoporoza, oasele incep sa se fragilizeze cam de la 50 de ani. Dupa menopauza organismul produce mai putini estrogeni, care actioneaza pozitiv asupra formarii de oase „noi”. Acum, deficitul de hormoni estrogeni constituie la femei factorul de risc de osteoporoza cel mai important, care va antrena un dezechilibru intre constructia si, respectiv, deconstructia oaselor, inclinand balanta catre deconstructie. Din fericire insa, trebuie stiut bine ca nu toate femeile aflate la menopauza dezvolta o osteoporoza. Mai mult, daca la orizontul anului 2030, tinand cont si de imbatranirea rapida a populatiei, specialistii prognozeaza o crestere vertiginoasa a incidentei osteoporozei la barbati pana la 52%, femeile vor beneficia de o scadere generala cu 4% datorita strategiilor de tratamente preventive orientate catre ele. Cat despre „sexul tare”, se pare ca proverbiala sa forta e si ea in declin, in general barbatii pierzand din masa musculara odata cu inaintarea in varsta si deci expunandu-se mai usor unor fracturi si pierderi de calciu.
Calciul – asimilare sau eliminare?
Alimentatia este, si in osteoporoza, un factor hotarator in prevenire. Atentie: vorbim despre profilaxie, caci boala odata instalata e foarte greu de tinut pe loc, ideea de „punere la loc” a calciului neasimilat ori pierdut de-a lungul intregii vieti devenind, practic, o adevarata utopie. Pe de o parte, sa spunem ca ar trebui renuntat la micile pasiuni culinare cotidiene, cum sunt consumul de cafea sau de bauturi cofeinizate, care blocheaza absorbtia calciului in oase, precum si consumul de mancaruri sarate, care favorizeaza eliminarea calciului prin transpiratie si prin urina.
Ramane in discutie laptele, cu derivatele sale, despre care se crede ca reprezinta solutia-minune in tratarea osteoporozei. Studii recente in acest sens au relevat insa faptul ca, la femeile intre 40 si 80 de ani tinute sub observatie timp de 20 de ani, fracturile au fost mai frecvente in cazul consumatoarelor de lapte decat la cele care consumau derivate (iaurturi, branzeturi etc.). O concluzie generala e astfel dificil de stabilit, dar e sigur ca trebuie luat serios in calcul si specificul alimentar si de viata al fiecarei populatii.
De pilda, in zona scandinava lactatele sunt suplimentate cu vitamina A, al carei exces dauneaza oaselor. La urma-urmei, e util sa se stie ca, de fapt, soliditatea oaselor se contureaza la varsta adolescentei: capitalul de densitate osoasa acumulat acum contribuie cu 60% la protejarea contra fracturilor osteoporotice de-a lungul vietii.
Alte studii arata ca un consum zilnic de doua pahare cu lapte, timp de 2 ani, pana la varsta prepubertara (10 ani), consolideaza masa osoasa cu 10%. In plus, recomanda specialistii, consumati branzeturi si lapte, proteine si apa minerala, dar reduceti cat mai mult posibil sucurile cofeinizate si ciocolata calda! Si nu uitati sa faceti cat mai multa miscare, dupa posibilitati!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii