• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un antioxidant subteran

Un antioxidant subteran

27 august 2015
in Remedii naturale
A A

Facem din nou o incursiune virtuala in spatiul terapeutic asiatic, in fabulosul spatiu indian, unde folosirea plantelor medicinale in tratamente are o traditie solida multimilenara. Vorbim despre un produs vegetal utilizat de obicei in gastronomie, a carui simpla denumire are o rezonanta exotica pentru noi: curcuma – un condiment extras din rizomii plantei Curcuma longa. I se mai spune turmeric si se cultiva in India si in Asia de Sud-Est de peste 4.000 de ani. Dupa ce sunt uscati si macinati, rizomii se transforma intr-o pudra de culoare galben-portocalie usor picanta, ce condimenteaza si coloreaza in acelasi timp. In India se consuma 1,5-2 g/persoana de curcuma, zilnic, in diverse feluri de mancare.

 Pentru ca nu are un gust foarte pronuntat, se foloseste mai ales in amestec cu alte condimente intr-un mix denumit curry, omniprezent in bucataria indiana. Chinezii si arabii intrebuinteaza si ei curcuma de mult timp. In schimb, occidentalii o utilizeaza in industria alimentara ca aditiv (E100) pentru colorarea naturala a unor produse ca untul, mustarul, prajituri, lichioruri, branzeturi, aluaturi, sosuri etc.

 Principalele virtuti ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanta cu o puternica actiune antioxidanta ce se gaseste in proportie mare in compozitia ei (peste 90%). Dupa cum se stie, antioxidantii sunt substante naturale cu proprietati benefice pentru organism, avand un rol protector in bolile cardiovasculare, in anumite cancere si alte boli legate de imbatranire. Intr-un top al alimentelor in functie de continutul lor in antioxidanti, curcuma se situeaza pe locul 5. Beneficiile curcumei?

 Se cunoaste faptul ca indienii au de 8 ori mai putine cancere de plamani decat occidentalii, de 9 ori mai putine cancere de colon, de 5 ori mai putine cancere de san si de 10 ori mai putine cancere de rinichi, iar asta in ciuda expunerii la agenti cancerigeni multipli, pe o scara probabil mai mare ca in Occident. Mai mult, unele studii epidemiologice au aratat ca prevalenta bolii Alzheimer este semnificativ mai mica la populatia indiana decat la alte populatii. Cu toate ca niciun studiu nu a demonstrat ca exista o legatura intre consumul de curcuma si incidenta scazuta a anumitor forme de cancer, se considera ca un aport zilnic de curcuma, de la o jumatate pana la o lingurita de pulbere, ar putea avea un efect preventiv.

 Avand capacitatea de a inhiba productia de citokine, compusi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerata cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut pana in prezent, cu o putere comparabila cu cea a cortizonului. In Europa curcumina se utilizeaza terapeutic in special ca antalgic, sub forma de suplimente alimentare pentru ingrijirea durerilor articulare, existente in farmacii sub diferite denumiri comerciale. Se pare ca eficienta curcumei in prevenirea si tratarea deficitelor cognitive asociate bolii Alzheimer, afectiune cu o puternica componenta inflamatorie, s-ar datora tocmai acestei insusiri a curcuminei.

 Curcuma se utilizeaza traditional pentru stimularea digestiei, in special pentru cresterea secretiei biliare si pentru tratarea unor afectiuni gastrointestinale inflamatorii. S-a demonstrat ca extractul de curcumina inhiba secretia acidului gastric, putand impiedica astfel aparitia ulcerului gastric. Curcuma prezinta totusi un dezavantaj: biodisponibilitatea scazuta (se asimileaza de organism in proportie de 5-60%, in functie de calitatea ei). Cercetatorii au descoperit ca ea isi poate dubla absorbtia in asociere cu piperina, substanta activa din piper, sau cu bromelina din ananas si ghimbir. De asemenea, biodisponibilitatea ei creste in prezenta grasimilor. De aceea, este bine sa o dizolvati in uleiul incins inainte de a o pune in mancare.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Vicii si fantasme

Urmatorul Articol

Osteoporoza – fatala fragilizare a oaselor

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Osteoporoza – fatala fragilizare a oaselor

Urbanism ingenios in plin desert (2)

Arta si moralitate

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.