Aflat in orasul Giurgiu, pe strada Mircea cel Batran, Schitul Sfantul Nicolae, cu obste de calugari, are o istorie deosebita. Pana in 1800 a fost geamie otomana despre care nu se stie cand si de catre cine a fost construita. Ca urmare a razboiului ruso-turc din perioada 1828-1830 si a eliberarii Giurgiului de sub ocupatia otomana, orasul este restituit Principatului Valahiei. Este momentul in care cladirea de forma patrata a geamiei este transformata in biserica ortodoxa. In acest scop i se adauga absida altarului si pridvorul, cel care s-a ocupat de planuri fiind Generalul Kiselev. Biserica primeste hramul Sfantul Nicolae, ca un omagiu adus tarului Nicolae I al Rusiei.
In 1877 biserica este bombardata de turci si partial distrusa. In 1905 incep lucrarile de refacere a monumentului cu piatra luata din zidul cetatii. Este sfintita in 1907 dar in 1944, in timpul retragerii trupelor germane, biserica este din nou bombardata si distrusa. In 1945 este refacuta de arhitectul Dobrescu si impodobita cu picturile in fresca ale lui Nicolae Stoica. Ca o amintire a tragicelor evenimente, in zidul exterior al bisericii sunt incastrate doua obuze dintre cele care au contribuit la daramarea locasului.
Refacerea bisericii s-a facut dupa modelul bisericii Sfantul Nicolae Domnesc din Curtea de Arges, dar, din lipsa de fonduri, turla a fost doar tencuita si nu ridicata complet din zid. In interior, pe doua lespezi de piatra fixate in zid, langa strana dreapta si cea stanga, se afla cate o inscriptie in limba rusa, mentionand ctitorii si imprejurarile in care a fost ridicata biserica. Astazi acestea se afla in pridvor.
Biserica prezinta un baldachin adapostind moaste ale Sfintilor Vasile cel Mare, Grigorie de Nisa si Cuvioasa Macrina. De asemenea, aici exista cateva odoare vechi, care i-au marcat istoria. Se pastreaza astfel candelabrul daruit de tarul Nicolae si o frumoasa icoana a Sfantului Nicolae din Mira Luchia. In afara bisericii este expus un clopot, datand din 1832, si facut din fragmente de tun turcesc.
In partea stanga a altarului se afla o icoana foarte rara, cunoscuta sub numele de „Iisus cu spini”. Este o reproducere a chipului Mantuitorului dupa imaginea pastrata pe valul Veronichii. Icoana are efect de holograma pentru ca, in functie de locul de unde o privesti, Iisus apare cand cu ochii inchisi, cand cu ochii deschisi. Incepand de la data de 9 aprilie 2006, odata cu intronizarea Preasfintitului Parinte Dr. Ambrozie ca episcop al Giurgiului, s-a luat hotararea de schimbare a statutului locasului, din biserica parohiala in schit de calugari.
IRINA STOICA
Comentarii