Scara, treptele nu constituie simple accesorii pentru deplasare in spatiu, ci de milenii insumeaza si numeroase simboluri fascinante, din cele mai diverse domenii. Ca idee, stim cu totii cum arata o scara oarecare, dar putini cunosc faptul ca, in anumite locuri din lume exista scari cu totul aparte care, chiar daca au acelasi rol de baza util omului, cel putin spectaculozitatea lor ramane una uluitoare.
El Peńón de Guatapé, Columbia. Un masiv de piatra („el peńón” inseamna coltul de stanca) drept, de peste 10 milioane de tone, al carui varf se inalta pana la 2.135 de metri altitudine, el insusi avand deasupra solului o alura de 220 de metri si inca 160 de metri ingropati in pamant. Si, poate pentru ca orice inaltime trebuie „cucerita” tocmai fiindca exista, in 1954 s-a construit pe acest colt de piatra o scara cu 649 de trepte. Cutezanta, maiestrie, curaj…
Sihastria de piatra Gazteligatxe, Spania. La jumatatea distantei dintre orasele Bakio si Bermeo, in Tara Bascilor, se afla o insulita cat o unghie, pe care un complex bisericesc de piatra vegheaza din vremuri vechi, locul fiind asociat totodata cu piratii ori cu akelarrele (reuniuni ale vrajitoarelor). Farama de pamant e legata de continent printr-o sacra primitiva cu 241 de trepte, la capatul carora se afla ceea ce o legenda pretinde a fi urma piciorului lasata de Sfantul Ioan Botezatorul, iar a calca peste ea ar purta noroc.
Scara din Skelling, Irlanda. Se afla pe insula Skelling Michael, care adaposteste o manastire de piatra ale carei temelii s-au pus pe la anul 500 d.Ch. Frecvent vizitat de turisti, locul aflat in mijlocul Atlanticului, la 12 kilometri de continent, nu exercita fascinatie, ci mai degraba neliniste si teama. Soarele de plumb si ceata ce invaluie versantii abrupti, lipsiti de arbori, nu i-au descurajat pe sihastrii de acum peste un mileniu si jumatate, care au ridicat aici, la 218 metri deasupra valurilor, un loc de penitenta si rugaciune, rudimentar, insa uimitor de durabil. Pentru a facilita oarecum accesul spre locasul sfant, au taiat cu mainile lor, in gresie, cele 2300 de lespezi ce constituie treptele acestei cai spre eternitate.
Putul Chand Baori, India. O adevarata bijuterie constructiva, care sfideaza orice imagine preconceputa despre ceea ce ar insemna o sursa de apa comuna, imensul put Chand Baori, situat in Abaneri, Rajasthan, a fost construit in secolul al XI-lea, intr-o zona bantuita de obicei de seceta, apa acestuia servind deopotriva pentru baut, gatit mancare si spalat, dar si pentru baile rituale ori meditatie, apa fiind pentru hindusi un element sacru, o frontiera intre pamant si cer. Ceea ce fascineaza insa si astazi este arhitectura peretilor alcatuiti exclusiv din scari repetate ca intr-un joc misterios, aducand cumva cu alcatuirile utopice ale binecunoscutului artist Escher.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii