Cercetatorii Universitatii Autonome din Barcelona au realizat un studiu amplu, testând calitatile ceaiurilor la pliculete comune, în diverse situatii. Ca observatie generala, toate probele testate au eliberat bucati minuscule de plastic în apa fierbinte în timpul prepararii.
Chiar si ceaiurile organice pot fi ambalate în pungi mici, specifice, care contin microplastice. De asemenea, prepararea ceaiului în cuptorul cu microunde poate creste eliberarea de microplastice din plicul de ceai, motiv pentru care se recomanda folosirea în acelasi scop a frunzelor vrac.
Autorii studiului au precizat ca doar o ceasca de ceai preparata dintr-un punga cu o singura portie poate expune consumatorul la miliarde de particule de microplastic, substante legate de o mare varietate de probleme de sanatate, între care probleme cardiace, de fertilitate si unele tipuri de cancer.
Cercetatorii au testat plicuri de ceai de unica folosinta fabricate din mai multe materiale comune, inclusiv nailon-6, polipropilena si celuloza. În toate cazurile, au fost eliberate microplastice, conform rezultatelor publicate în revista Chemosphere.
Polipropilena este cel mai mare poluator, eliberând aproximativ 1,2 miliarde de particule de microplastic (pm) per mililitru (ml) de apa de ceai, arata studiul. Celuloza a eliberat aproximativ 135 milioane pm/ml, iar nylon-6 a eliberat 8,2 milioane pm/ml. Este vorba despre proportii foarte ridicate, asa ca persoanele care beau mult ceai preparate astfel sunt expuse la numeroase pericole.
Microplasticele si nanoplasticele sunt mult prea mici pentru a fi detectate în activitatile noastre zilnice. Primele au mai putin de 5 micrometri (de mii de ori mai mici decât un bob de orez), iar celelalte au mai putin de 1 micrometru. Ele sunt, de asemenea, omniprezente si pot fi gasite în alimentele pe care le consumam, în apa pe care o bem si în aerul pe care îl respiram.
Exista o îngrijorare tot mai mare cu privire la potentialele impacturi asupra sanatatii ale ingerarii microplasticelor, din cauza potentialului lor de a provoca efecte adverse asupra microbiomului intestinal si asupra sistemului hormonal, a inflamatiei sau din cauza riscului crescut de cancer.
Desi poate fi dificil sa se evite complet microplasticele din ceai, exista pasi de urmat pentru a limita expunerea. Ceaiul din frunze este una dintre cele mai eficiente moduri de a minimiza expunerea la micro- si nanoplastice.
Evitând cu totul pliculetele de ceai, se elimina riscul contaminarii cu plastic din punga în sine, iar pentru a reduce expunerea la microplastice din ceaiul din frunze vrac, cel mai bine este sa se prepare cu infuzoare din otel inoxidabil sau sticla.
O alta optiune buna este sa se prepare ceaiul din frunze vrac într-un ibric si apoi sa se strecoare, pentru a îndeparta frunzele.
De retinut ca este bine ca persoanele care cumpara ceai în pungi de unica folosinta sa caute pachetele fara plastic si sa nu presupuna ca ceaiul organic este automat sigur: termenul de ceai organic se refera adesea la modul în care sunt cultivate frunzele de ceai, însa acest lucru nu garanteaza neaparat ca pliculetele de ceai nu contin plastic.
Pentru a evita expunerea, se recomanda marcile care promoveaza în mod special plicuri de ceai fara plastic sau biodegradabile, fabricate din materiale pe baza de plante (hârtie, cânepa sau amidon de porumb). De asemenea, se poate evita încalzirea apei în cuptorul cu microunde, punând un plic de ceai în ceasca.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii