Apneea in somn sau SAS (sindromul de apnee in somn) este o afectiune a aparatului respirator, care se manifesta prin oprirea repetata, involuntara, a respiratiei. Oprirea fluxului de aer are loc pe o perioada de cateva secunde, pana la un minut. Apneea de somn afecteaza in jur de 9% din populatia adulta. In functie de cauzele care determina aparitia bolii, aceasta este clasificata in apnee de somn obstructiva, apnee centrala si mixta. Apneea obstructiva este cea mai frecventa forma de apnee in somn, celelalte tipuri fiind intalnite mult mai rar, cauzand insa simptome similare. Numarul episoadelor variaza de la cinci pana la 50 pe ora de somn.
Barbatii, cei mai afectati
Principala cauza a aparitiei afectiunii o reprezinta obstructia cailor aeriene superioare, cel mai des la nivel naso-faringian. In timpul somnului, muschii faringelui si ai limbii se relaxeaza producand obstructia partiala a cailor respiratorii. In cazul majoritatii bolnavilor de apnee sunt prezente anumite defecte anatomice. Unii pacienti prezinta hipertrofie amigdaliana. In timpul somnului, amigdalele marite determina ingustarea cailor respiratorii superioare, in acest mod declansandu-se simptomele bolii.
Apneea in somn obstructiva este de aproape cinci ori mai frecventa la barbati, in comparatie cu femeile de aceeasi varsta inainte de aparitia menopauzei. Dupa menopauza, femeile prezinta acelasi risc de a dezvolta boala ca si barbatii. Alti factori care contribuie la aparitia SAS sunt obezitatea (70% dintre pacienti sunt obezi), varsta inaintata (apare foarte rar sub 30 de ani), obstructia nazala alergica, consumul de alcool, tranchilizantele, dormitul pe spate si antecedentele familiale.
Forme de manifestare
Din cauza apneei, organele nu mai sunt aprovizionate cu oxigen in cantitati normale, cu timpul putand aparea afectari ale functiilor acestora. Sforaitul excesiv, oboseala si somnolenta diurna sunt cele mai frecvente simptome ale bolii. Pe langa acestea, in apneea de somn obstructiva pot aparea edeme ale membrelor inferioare, dureri de cap, imediat dupa trezire, iritabilitate, oboseala, tulburari de personalitate, nicturie (urinari frecvente in timpul noptii), somn agitat, neodihnitor, dureri toracice, transpiratii si senzatia de sufocare in timpul noptii.
Sugestii si remedii
De obicei, pacientii se prezinta la medic din cauza somnolentei diurne excesive si a oboselii aparute fara motiv aparent. Partenerii de somn au un rol foarte important, deoarece pot da informatii precise despre numarul si durata episoadelor de apnee. Principalele recomandari pentru evitarea aparitiei simptomelor sunt scaderea in greutate, evitarea consumului de alcool si a fumatului.
Inhalatiile cu ceai din muguri de pin si ceai de musetel usureaza respiratia. Se recomanda aerisirea cat mai frecventa a locuintei, precum si pastrarea unei temperaturi cat mai constante. Bolnavii trebuie sa evite mancarurile grele, inainte de culcare fiind recomandat un pahar de lapte cald indulcit cu miere.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii