Nasterile premature reprezinta ele însele, prin definitie, o serioasa problema de sanatate. În România se înregistreaza anual peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra. Rata de prematuritate în România este de aproximativ 9% (a scazut fata de anii trecuti, dar România are un indicator mai mare fata de multe tari ale UE). În acelasi timp, procentajul copiilor nascuti înainte de 28 de saptamâni si având sub 1.000 de grame este de aproximativ 1-1,5% din totalul nou-nascutilor vii.
Cifrele sunt variabile în functie de zonele geografice. Sunt regiuni cu o rata mai mare de prematuritate, cum ar fi Moldova si Muntenia, în functie de conditiile socio-economice (vârsta mamei, venit redus etc.) si de patologia materna. Pe de alta parte, centrele universitare mari îngrijesc în maternitatile de grad III un numar dublu de prematuri fata de restul maternitatilor din tara, potrivit Agerpres.
Prematurul reprezinta orice nou-nascut iesit din organismul matern înainte de 37 saptamâni de gestatie, adica înainte de termenul de maturare a sistemelor si organelor care îl ajuta sa supravietuiasca. În functie de vârsta de gestatie si de greutatea la nastere, prematurii pot fi cu greutate corespunzatoare vârstei de gestatie sau cu greutate mai mica ori mai mare decât cea normala pentru vârsta de gestatie, în general pragul de greutate fiind de 2.500 de grame.
Ca urmare, riscul de neadaptare la viata extrauterina este crescut. Printre cauzele care determina acest lucru se afla: factori socio-economici – sarcina nedispensarizata, instruirea redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool. Pot determina acest fenomen si unele patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectii urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa în cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici între ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate.
Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. În contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, aceeasi problema a determinat risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.
Tratamentul prematurilor înseamna, în fapt, realizarea unei tranzitii cât mai putin agresive între conditiile intrauterine si mediul exterior. Pentru a schimba actuala situatie din maternitatile românesti este nevoie de echipamente performante, care sa ajute în special în ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti în primele zile de viata, moment delicat în care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta între un copil normal si unul cu risc mare de deces sau handicap ulterior. Nu în ultimul rând, îngrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicând un cost de aproximativ 1.000 de euro pe zi!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii