Ne referim, desigur, la calitatea sangelui, care poate ajunge la un nivel scazut, deoarece contine mai putina hemoglobina decat este necesar pentru o stare buna de sanatate. Termenul cel mai cunoscut pentru aceasta problema este anemia si se traduce prin faptul ca avem deficit de hemoglobina, cea care transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din corp.
Cand hemoglobina este in cantitate mai mica decat normalul, tesuturile functioneaza prost si acest lucru este foarte important cand e vorba despre sistemul muscular si creier. Nivelurile adecvate de hemoglobina sunt in mod deosebit necesare in timpul sarcinii, astfel incat fatul sa se poata dezvolta cum trebuie. In consecinta, nou-nascutul are o greutate scazuta la nastere si devine usor malnutrit.
– Anemia cauzata de un deficit de fier este in toata lumea cea mai raspandita forma a bolii. Ea cauzeaza o reducere a concentratiei de hemoglobina si a numarului si formei hematiilor.
Acest tip de anemie este produs de consumul deficitar de fier, absorbtie digestiva insuficienta a fierului sau o nevoie crescuta de fier (de pilda, cresterea, menstruatia si sarcina). Deoarece numai 10% sau mai putin din fierul continut in alimente este absorbit la nivelul intestinului, aproximativ 10 mg de fier administrat zilnic asigura nevoile fiziologice. Este recomandat ca femeile gravide sa beneficieze de 10-20 mg de fier din alimente (depinzand de varsta) pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei.
– Anemia din cauza deficientei de vitamina B12: hematiile de la nivelul maduvei osoase nu pot sa se maturizeze corespunzator. E determinata in majoritatea cazurilor de un deficit de absorbtie a vitaminei B12. Simptome comune ale anemiei sunt: oboseala generala si letargie, dispnee, ameteli, slabirea vederii, dureri de cap, insomnii, palpitatii, anorexie. Semnele fizice includ paloarea pielii si ale conjunctivei, paloarea mucoaselor si a unghiilor.
Datorita faptului ca riscul anemiei este mare in unele categorii cum ar fi femeile gravide, profilaxia tratarii in masa (cu suplimente de fier) se recomanda fara a fi necesar vreun diagnostic. Pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier: carne, peste, ficat, carne de pasare, oua, legume cu frunze verzi, dovleac, spanac, cartofi dulci, fasole uscata, cereale sau fructe proaspete.
Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (o parte din fierul din compozitia vasului va trece in alimente). Factori care intensifica absorbtia de fier sunt carnea de pasare, pestele sau fructele de mare, vitamina C din fructe, sucuri, cartofi si alte legume (cu frunze verzi: spanac, varza, salata), alimente fermentate sau germinate si condimentate (de exemplu, sos de soia).
Fermentatia, gatitul si germinatia au avantajul ca reduc cantitatea de substante inhibitoare a absorbtiei de fier. Factori care inhiba absorbtia de fier: fitatii prezenti in cereale, faina alba, legumele, nucile, semintele.
Pentru a depasi aceasta problema, cerealele pot fi procesate prin fermentatie, iar painea poate fi facuta din aluat cu drojdie. Sunt foarte utili compusii fenolici care leaga fierul (tanin), cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei se gasesc in ceai, cafea, cacao, infuzii de plante si in anumite mirodenii, precum si calciul sub diferite forme (lapte si produse lactate).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii