Varsta pe care o numim batranete nu inseamna anumite limite temporale fixate rigid, ci in primul rand armonia interioara pe care se bazeaza si sanatatea corpului fizic, si echilibrul mental, si frumusetea afectiva – fiecare dintre ele, totalmente „personalizata” pentru fiecare individ in parte.
Nu am enuntat o idee noua. Dimpotriva, acest gen de intelegere a intregului reprezentat de fiinta umana dateaza de mii de ani si, cel putin din cate cunoastem astazi, orientalii au stapanit si – foarte important – continua sa acorde atentie maxima tehnicilor practice de punere in acord a dimensiunilor vietii. Si, cum varsta a treia devine pentru multi o veritabila obsesie aduca-toare de griji, dintotdeauna s-a cautat raspuns la o intrebare vitala: poate fi amanat/intarziat procesul de imbatranire?
O metoda foarte simpla (nu si usor de aplicat) in acest sens, prezentata de catva timp de numeroase site-uri, vine din spatiul vechilor practici medicale chinezesti: Jin Ji Du Li. Prima conditie atunci cand practicam exercitiul este sa tinem ochii inchisi, stand intr-un picior. Nu trebuie ridicat mult, dar este obligatoriu sa nu atinga solul. O limita minima de mentinere a acestei pozitii este de 10 secunde.
Daca nu reusim sa ne mentinem echilibrul nici atat, se estimeaza ca starea organismului se situeaza undeva, intre 60 si 70 de ani. Si, atentie: aceasta, indiferent de varsta oficiala – fie ea de 40, 52 sau 66 de ani (exemplele sunt luate la intamplare). Explicatia pentru posibila dezechilibrare este ca, daca functiile organelor interne nu sunt sincronizate, chiar si cea mai scurta ridicare a piciorului „pe nevazute” ne va face nesiguri. S-a remarcat ca primele incercari sunt in general dezamagitoare. De aceea, terapeutii avizati sugereaza, pentru inceput, inchiderea doar partiala a ochilor. In schimb, suntem asigurati ca practicarea frecventa si regulata a exercitiului Jin Ji Du Li poate determina redobandirea echilibrului, iar un singur minut pe zi previne dementa senila (predominanta fiind forma Alzheimer).
Totusi, pe langa aceasta problema frecvent ireversibila, intrarea in cotidian a respectivei practici ajuta la remedierea mai multor maladii: l hipertensiune; l nivel ridicat de zahar in sange sau diabet; l afectiuni ale gatului; l probleme ale coloanei vertebrale; l guta; l fenomenul „picioarelor reci” (circulatia periferica deficitara in picioare); l se poate imbunatati imunitatea generala.
Majoritatea oamenilor nu rezista stand intr-un picior, cu ochii inchisi, decat circa 5 secunde, in medie. Perseverenta mareste insa durata, in general, la circa doua minute. Medicii si terapeutii chinezi considera ca bolile apar in plan fizic din cauza problemelor de coordonare dintre organele interne, ceea ce face ca trupul sa-si piarda echilibrul; insa Jin Ji Du Li poate „reseta” interrelationarile si buna lor functionare.
De asemenea, pe masura ce practicantii exercitiului dobandesc capacitatea de a ramane nemiscati mai mult timp, senzatia de greutate a corpului lor va disparea, vor constata o calitate mult mai buna a somnului, minte mai limpede si o imbunatatire semnificativa a memoriei.
Iar lucrul cel mai important – apropo de ideea enuntata la inceputul acestui articol – nu vom suferi de dementa senila, asadar creierul ramane sanatos si batranetea… va intarzia la intalnirea, totusi, inevitabila. Cu un amendament: exercitiul nu e recomandat persoanelor ale caror picioare sunt debilitate si care nu pot ramane mult timp in picioare, in conditii asa-zis normale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii