Cunoscuta mai mult sub denumirea de colita ulceroasa, în termeni strict medicali boala e denumita rectocolita ulcerohemoragica. Aceasta se localizeaza în portiunea terminala a colonului, de unde poate sa se extinda la întreg colonul.
Cunoscuta mai mult sub denumirea de colita ulceroasa, în termeni strict medicali boala e denumita rectocolita ulcerohemoragica. Aceasta se localizeaza în portiunea terminala a colonului, de unde poate sa se extinda la întreg colonul. Boala debuteaza de obicei la vârste tinere, între 20 si 30 de ani. În ceea ce priveste cauzele maladiei, s-au emis diverse teorii, unele considerate în prezent eronate, altele demne de studiat în continuare.
– Teoria infectioasa este cea care a pierdut teren în ultimul timp deoarece nu s-a reusit identificarea unui germene raspunzator de aceasta boala, iar tratamentul cu antibiotice nu a dat rezultate.
– Teoria alergica se bucura înca de sprijin fiind sustinuta de o serie de constatari cum ar fi: boala apare mai frecvent la persoanele cu teren alergic, se agraveaza în timpul puseelor de urticarie, se acutizeaza din cauza unor alergeni alimentari.
– Teoria nervoasa, cu numerosi adepti, încearca sa explice boala prin modificari de intervatie locala.
– În ultimul timp se tinde si catre o explicatie imunitara a bolii.
Colita ulceroasa se caracterizeaza prin faptul ca evolueaza în pusee acute, întrerupta de perioade de acalmie, când pare ca a disparut total. În timpul episoadelor acute, starea generala de sanatate se altereaza, mai ales ca, în cele mai multe cazuri, apare si febra constanta. Durerile abdominale sunt puternice, sub forma de colici, scaunele devin diareice, mucosanghinolente si purulente, cu senzatia de necesitate iminenta, greu de tinut sub control. În evolutia cronica a bolii, starea generala a pacientului nu se modifica, doar ca are 1-2 scaune pe zi cu aspect mucosangvinolent sau purulent. Diagnosticarea rectocolitei ulcerohemoragica nu este foarte dificila, aceasta bazându-se pe semnele clinice, coprocultura, examen rectoscopic si radiologic.
Netratata, boala poate îmbraca forme grave prin complicatiile locale si generale pe care le poate dezvolta. Exista în primul rând un potential cancerigen (în 10-30 la suta din cazuri); poate duce la perforarea colonului cu peritonita secundara; se poate transforma în colita cu stafilococ, datorita suprainfectarii intestinale; poate declansa un fenomen grav (pâna la forma letala) de denutritie.
În ceea ce priveste tratamentul, acesta poate fi medicamentos sau chirurgical, în functie de fiecare caz în parte. Problema cu adevarat dificila este aceea de a stabili momentul când tratamentul prin medicamente nu da sau nu mai da rezultate, deci când bolnavul trebuie îndrumat spre chirurgie. Tocmai de aceea, în mod normal, în tratamentul acestei boli, se merge pe o colaborare interdisciplinara între internist, gastroenterolog si chirurg. Daca alta solutie nu exista în afara celei chirurgicale, e bine ca bolnavul sa fie operat într-o perioada de acalmie a maladiei, când colonul prezinta inflamatii si leziuni minime.
Tratamentul exclusiv medicamentos (corticoterapie, sedative nervoase centrale, antibiotice, antialergice etc.) se practica în special în faza de debut a bolii si urmareste pe de-o parte înlaturarea simptomelor neplacute iar pe de alta parte ameliorarea bolii. Prin acest tratament, în general, boala nu se vindeca, obtinându-se doar perioade lungi de remisiune, inclusiv încetinirea evolutiei bolii. Tratamentul local are în vedere leziunile si consta în clisme cu untura de peste, vitamina A, hidrocortizon, infuzie de musetel etc. În formele grave de boala, daca remisiunea nu se obtine în 4-10 zile de tratament medicamentos corect, se recomanda interventie chirurgicala.
Tratamentul chirurgical se adreseaza cazurilor acute rebele la alt tip de tratament, precum si formelor cronice cu recaderi frecvente. Alegerea tehnicii operatorii depinde de gradul leziunii si de extinderea ei pe colon.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii