O combinatie bizara, daca ne raportam la modul nostru de alimentatie traditional, insa din punct de vedere al efectelor asupra sanatatii, un remediu uimitor, a carui eficacitate se explica prin componentele celor doua produse: mierea si usturoiul.
In primul rand trebuie totusi sa atragem atentia ca vorbim despre mierea autentica, intrucat din pacate magazinele alimentare si piata, in general, sunt pline de produse denumite astfel, dar fie ca e vorba despre asa-zise amestecuri de miere provenita din mai multe tari, fie pur si simplu e un preparat care… contine si miere de albine!
De asemenea, se recomanda utilizarea usturoiului autohton, provenit din samanta autohtona, si nu a celui din import.
Fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu, vitaminele A, B1, B2, C fac parte din compozitia usturoiului, de regula nelipsit din gastronomia romaneasca. De asemenea, acesta contine si alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. De altfel, in acest sens putem percepe efectele pozitive ale consumului regulat de usturoi in perioadele cand raceala si gripa apar mai frecvent sau in convalescenta.
El este si unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la persoanele care mananca usturoi, acesta inlaturand o parte din efectele negative ale fumatului. De asemenea, previne formarea cheagurilor de sange si a trombozei arteriale, contribuie la cresterea poftei de mancare, reduce tensiunea arteriala.
Calitatile miraculoase ale mierii sunt cunoscute de mii de ani, insa astazi trebuie sa spunem ca prin pasteurizare (incalzirea la temperaturi inalte) mierea de albine isi pierde toate proprietatile vindecatoare. Enzimele sunt distruse si rezulta un sirop lichid fara vreo valoare nutritionala.
Prin urmare, trebuie sa fim foarte atenti la alegerea ei, deoarece poate fi contrafacuta. Mierea de albine naturala este o sursa importanta de antioxidanti, enzime si minerale (fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, seleniu), de vitamina B6, tiamina, riboflavina si niacina. Totodata, ne ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau.
Amestecul se realizeaza din 3-4 capatani de usturoi zdrobite si amestecate cu o cana de miere, lasand totul cateva zile in frigider sau la temperatura camerei.
Se va consuma cate o lingura in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Alicina din usturoi este mai usor absorbita cand e consumata pe stomacul gol, dimineata fiind cel mai bun moment pentru aceasta. Amestecul se inghite fara a fi mestecat sau se poate bea un pahar cu apa pentru a-l inghiti mai usor.
Inainte de a pune usturoiul in miere este important sa-l lasam 5 minute la temperatura camerei, astfel se vor activa enzimele care il transforma intr-un superaliment.
Usturoiul combinat cu miere este si un remediu ayurvedic, recunoscut pentru efectele sale spectaculoase asupra organismului.
Iata cateva dintre ele, remarcate si intr-un studiu citat de US National Library of Medicine National Institutes of Health: – are efect protector asupra inimii, scade colesterolul rau si tensiunea arteriala – este util persoanelor care fac chimioterapie, ajutand la detoxifierea corpului; l are efect antimicrobian si antifungic; – intareste sistemul imunitar si fereste de raceli; – calmeaza durerile cauzate de osteoartrita; – are efect anticancerigen.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii