În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara, despre „exploziile” de cosuri pe fata se presupune ca reprezinta un indiciu obligatoriu al unei vârste de tranzit dinspre copilarie catre maturitate, respectiv un simptom al pubertatii si adolescentei.
Acneea este o afectiune destul de diferita de „miturile” care o înconjoara, foarte frecventa. De obicei, cosurile apar pe fata, iar porii înfundati cauzeaza acnee.
Acneea afecteaza, de obicei, adolescenti si tineri adulti care trec prin schimbari hormonale, dar poate aparea si în timpul vietii adulte, mai frecvent în rândul femeilor.
De asemenea, antecedentele familiale favorizeaza aceasta problema. Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii si se estimeaza ca 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 si 30 de ani vor avea cel putin o forma usoara de acnee.
Cele mai frecvente locuri de pe piele unde poate aparea acneea sunt pe fata, frunte, piept, umeri, pe partea superioara a spatelui.
În plus, si anumite elemente din mediul existentei cotidiene contribuie la aparitia acneei sau pot agrava o eruptie acneica, inclusiv: – purtarea de haine si articole strâmte pentru acoperirea capului, cum ar fi palarii si casti sport; – poluarea aerului si anumite conditii meteorologice, în special umiditatea ridicata; – folosirea unor produse de îngrijire personala uleioase sau grase (de exemplu, lotiuni si creme groase) sau lucrul într-o zona în care se intra în contact în mod obisnuit cu grasimea; – stresul, care creste nivelul hormonului numit cortizol; – efectele secundare ale medicamentelor; – expunerea excesiva la Soare fara protectie împotriva razelor ultraviolete; – alimente care cauzeaza acnee (lapte degresat, proteine din zer, diete bogate în zahar, însa cu exceptia ciocolatei).
Pentru a reduce riscul de acnee, alegeti o dieta echilibrata si nutritiva, cu multe fructe si legume proaspete, în special cele bogate în vitamina C si betacaroten, care ajuta la reducerea inflamatiei.
Un medic dermatolog poate diagnostica si trata acneea prin mai multe modalitati. In cadrul consultului sunt evaluate leziunile cutanate si localizarea acestora prin examinarea atenta a pielii.
Fiecare tip de tratament variaza în functie de vârsta, de tipul de acnee si de severitatea acesteia. Medicul poate recomanda administrarea de medicamente orale, utilizarea de medicamente topice sau terapii medicamentoase pentru a trata pielea. Scopul tratarii acneei este de a opri formarea de noi cosuri si de a vindeca petele existente pe piele.
Pe lânga tratamentele medicamentoase recomandate de medic, puteti începe o rutina de îngrijire a pielii acasa pentru a ajuta la disparitia acneei prin: – spalarea pielii cel putin o data pe zi cu apa calda, nu fierbinte, si apoi stergerea cu un demachiant delicat (care ajuta la curatarea pielii); – evitarea produselor de îngrijire a pielii care contin alcool, astringente, tonice si exfoliante, care pot irita pielea; – îndepartarea machiajului la sfârsitul zilei sau înainte de a merge la culcare; – alegerea unei creme hidratante fara ulei, aplicata pe piele dupa curatare; evitarea „stoarcerii” cosurior sau a ruperii cojilor formate.
Uneori, acneea poate provoca cicatrici, atunci când patrunde în stratul superior al pielii si deterioreaza straturile mai profunde. Inflamatia face ca porii acneici sa se umfle si peretii porilor sa înceapa sa se deterioreze, ceea ce provoaca leziuni ale pielii. Cicatricile pot deveni o sursa de anxietate, dar exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru cicatricile acneice.
De asemenea, acneea poate provoca perturbari ale sanatatii mintale, deoarece influenteaza aspectul si stima de sine. Adesea, dezvoltarea acneei poate scapa de sub controlul pacientului, daca este cauzata de hormoni, ceea ce poate genera stres, influentând viitoarele eruptii.
Daca acneea provoaca anxietate sau împiedica participarea la activitati sociale cu prietenii si familia, trebuie consultat un medic specialist în sanatatea mintala.
În cazul femeilor gravide, multe tratamente topice si orale împotriva acneei nu sunt sigure pentru administrare în timpul sarcinii. Daca o femeie este gravida sau intentioneaza sa ramâna gravida, este important sa discute despre tratamentele contra acneei cu medicul. În toate situatiile în care aceasta problema deja a aparut, ea poate dura în medie între una si doua saptamâni, pâna când cosurile de acnee dispar de la sine.
Cu un tratament medicamentos si o rutina buna de îngrijire a pielii, se poate accelera timpul de vindecare al organismului. În schimb, în cazul acneei severe, poate dura câteva saptamâni pâna la vindecare, chiar si cu tratament. Adesea, dispare la începutul vârstei adulte, desi unele persoane vor continua sa o aiba pe parcursul vietii adulte.
Anumite medicamente si terapii sunt forme eficiente de tratament, ce vizeaza factorii care stau la baza aparitiei sale. Pot fi necesare mai multe tipuri diferite de tratament testate, înainte sa se gaseasca cel mai potrivit. Atentie: produsele de îngrijire a pielii care functioneaza pentru un pacient s-ar putea sa nu functioneze pentru alt caz cu simptome similare!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii