In avalansa de recomandari cu nuanta de avertisment rostogolita in ultimele decenii, consumul de sare (cu accent imperativ pe continutul obligatoriu de iod!) ocupa un loc central.
Se pare insa ca „trendul” ce impune restrictii nu are baze stiintifice reale, astfel ca urmarea lor cu strictete ar putea dauna consumatorilor.
Un argument simplu al acestei ambiguitati: americanii sunt sfatuiti sa nu consume mai mult de 2,3 grame de sodiu pe zi, ceea ce inseamna o lingurita de sare in 24 de ore; afroamericanii si cei trecuti de 50 ani ar trebui sa consume mai putin (1,5 g); autoritatile din Noua Zeelanda recomanda si ele 2,3 g.
In prezent, americanii consuma 3,5 g/zi, iar autoritatile considera ca de aici vin unele probleme medicale, chiar fatale. Cotidianul Washington Post a realizat o investigatie in acest sens, dar rezultatele au adus raspunsuri destul de vagi.
Dr. Andrew Mente de la McMaster University din Canada, participant la studiul despre consumul de sare, a spus ca nu exista nicio baza solida pentru ideea ca trebuie sa consumam zilnic doar 2,3 grame de sare.
In trecutul reglementarii consumului de sare, se face legatura intre sare si presiunea arteriala. Astfel, cu cat am reduce consumul, cu atat ar scadea tensiunea, ceea ce ar ajuta inima. Totusi, oare cat de semnificativ se poate micsora presiunea prin reducerea consumului de sare?
In functie de felul cum reactioneaza fiecare persoana la sare, o scadere medie ar fi de la 120/80 la 119/79. Un alt studiu important ii apartine antropologului Lillian Gleiberman de la Universitatea din Michigan, care a descoperit ca eschimosii, bastinasii africani, locuitorii din Noua Guinee si populatia caraja din Brazilia au cele mai mici valori ale tensiunii arteriale, acestia consumand extrem de putina sare.
Tot el arata ca o persoana sanatoasa poate consuma si 6 g, fara sa pateasca nimic. Altii spun ca un consum sub 3 g ar pune sanatatea in pericol, ceea ce inseamna ca, tocmai urmand recomandarile actuale, ne-am putea periclita singuri sanatatea.
In fine, un alt studiu, publicat in New England Journal of Medicine, a aratat ca oamenii care respecta cantitatile recomandate au avut probleme cardiace mai mult decat cei care nu au facut asta. Studiul se bazeaza si pe faptul ca sodiul in cantitati foarte mici contribuie la eliberarea unui hormon care avariaza vasele de sange!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii