Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente posibile ale abuzului de dulciuri. Desi este o sursa vitala de energie si esentiala pentru supravietuirea noastra, nu toate zaharurile sunt benefice pentru organism.
Fructoza din fructe si legume si lactoza din alimentele bogate în lactate sunt zaharuri naturale de care nu trebuie sa ne facem mari griji, deoarece contin fibre si calciu. În schimb, de zaharurile adaugate care se gasesc în alimentele procesate ne-am putea lipsi, dar… majoritatea oamenilor consuma prea mult! Bebelusii si sugarii sub 2 ani nu ar trebui sa consume deloc zaharuri adaugate.
Exista cel putin 61 de denumiri diferite pentru zahar pe etichetele alimentelor, ceea ce poate face dificila cunoasterea cantitatii de zahar adaugat în respectivele produse.
Daca nu consumati suficiente fructe si legume în dieta dumneavoastra si nu pregatiti mese echilibrate, compuse din proteine slabe, grasimi sanatoase si carbohidrati nerafinati, este posibil ca zaharurile adaugate sa înlocuiasca alte alimente pozitive pentru sanatate. Nu numai ca pro-babil pierdeti vitamine, minerale si fibre, dar tot acel zahar adaugat s-ar putea manifesta în alte moduri surprinzatoare.
Consumul excesiv de zaharuri adaugate ne afecteaza energia, starea de spirit, greutatea si riscul de boli. În general, poate deregla bunastarea noastra fizica si mentala. Riscul de crestere în greutate si de afectiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inima, cancerul si depresia devin ridicate. Iata indicii ale consumului exagerat de zahar!
– Foame crescuta si crestere în greutate. Zaharul este satisfacator pentru papilele gustative, dar nu multumeste cu adevarat nevoile alimentare ale organismului. Fara proteine, fibre si grasimi sanatoase, care lipsesc în majoritatea gustarilor procesate si a dulciurilor, organismul arde rapid zaharul si accelereaza senzatia de foame, ceea ce duce la mâncatul compulsiv; la fel, consumul de bauturi îndulcite cu zahar favorizeaza cresterea în greutate la adulti si copii. Mai mult, zaharul poate deteriora hormonii grasimilor, care inhiba foamea.
– Iritabilitate. Daca va simtiti iritabili sau agitati ar putea fi un semn ca mâncati prea mult zahar: poate promova inflamatia, poate înrautati starea de spirit si poate duce la simptome de depresie.
– Oboseala si energie scazuta. Zaharul este o sursa de energie foarte rapida, indiferent de cât mâncati, în aproximativ 30 de minute veti avea din nou senzatia de foame, veti avea putina energie sau veti cauta din nou energie. Variatiile mari ale glicemiei si ale insulinei pot, de asemenea, sa provoace o scadere drastica a nivelului de energie si pot afecta nivelul general.
– Pofta de dulciuri poate însemna dependenta de efectele pozitive pe care zaharul le are asupra creierului. Zaharul vizeaza centrul placerii din creier, declansând o crestere a dopaminei, „hormonul fericirii”. Aceasta poate creste pofta de zahar, ducând la un cerc vicios, conform cercetarilor. Concentrarea pe mese mici si gustari compuse din alimente naturale, integrale, si consumul regulat pot ajuta la ameliorarea acestor pofte.
– Tensiune arteriala crescuta. Consumul de bauturi îndulcite cu zahar are o asociere semnificativa cu hipertensiunea arteriala si o incidenta mai mare a hipertensiunii arteriale. Nivelurile ridicate de glucoza pot deteriora mucoasa vaselor de sânge, facilitând aderenta lipidelor precum colesterolul de peretii vaselor de sânge. Când se întâmpla acest lucru, vasele de sânge se întaresc si tensiunea arteriala creste.
– Acneea si ridurile. Procesul de mentinere a nivelului de zahar din sânge într-un interval sanatos joaca un rol semnificativ în sanatatea pielii si în acnee. Un studiu a sugerat ca rezistenta la insulina este legata de un risc crescut de a dezvolta acnee. Aceasta apare atunci când celulele din ficat, muschi si grasime nu raspund asa cum ar trebui la insulina, hormon care ajuta la mentinerea nivelului constant de zahar din sânge. Abuzul de zahar poate face, de asemenea, pielea mai predispusa la riduri pe masura ce îmbatrânim.
– Dureri articulare, probleme de somn, afectiuni digestive, deteriorarea limpezimii mentale, a concentrarii si memoriei, „omniprezentele” carii dentare reprezinta alte neajunsuri majore ale consumului abuziv de zaharuri existente în aproape toate produsele alimentare, inclusiv în cele care, teoretic nu ar avea nimic în comun cu „dulcele”; mezeluri, conserve de legume si de carne, semipreparate, alimentele de tip fast-food. Consumul excesiv de zahar adaugat poate avea în timp si alte consecinte asupra sanatatii: reducerea formarii neuronilor, esentiali pentru a coda amintirile, precum si cresterea substantelor chimice care pot produce o inflamatie.
Totodata, nu este realist sa eliminam absolut toate zaharurile adaugate din dieta, dar este obligatoriu sa citim etichetele produselor si sa consumam alimente integrale, neprocesate, cât mai mult posibil.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii