• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Soarele dusmanul nostru?

Soarele dusmanul nostru?

26 iunie 2003
in Consultatii fara plata
A A

          Nu în general, soarele este indispensabil vietii, dar lipsa de protectie fata de radiatiile lui nocive îl poate transforma în dusmanul nostru care ne împinge spre îmbolnaviri si îmbatrânire precoce.

             În curând, începe sezonul concediilor si vacantelor, când orele petrecute la soare, oriunde dar în special la mare, se transforma într-o tentatie irezistibila. Astrul zilei atrage ca un magnet iar dovada suprema de adoratie a soarelui este pielea bronzata. Daca într-un trecut mai îndepartat paloarea era un semn de distinctie, rafinament si intelectualism, astazi bronzul este la moda, fiind sinonim cu expresia libertatii de actiune si de miscare, cu dinamismul si disponibilitatea pentru distractie. Tinerii sunt mai ales tentati sa dobândeasca o înfatisare cât mai apropiata de caracteristicile raselor exotice. Si, cu cât mai repede, cu atât mai bine!, îsi spun cei ce vor sa se transforme în campioni ai bronzului, însa tocmai aceasta graba este periculoasa.
          Radiatia în timpul verii este puternica si, în special persoanele neobisnuite, cu tenul deschis la culoare, risca sa se aleaga dupa o expunere lacoma la soare cu arsuri grave ale pielii si insolatie. Cremele protectoare sunt o solutie, dar nu trebuie lasat totul în seama lor. Sunt destule exemplele europenilor care, facând excursii în Egipt, se întorc acasa cu pielea ce se exfoliaza în straturi succesive, desi s-au tot uns cu creme protectoare…
          În plus, soarele accelereaza îmbatrânirea pielii; e suficient sa privim ceafa taranilor români care lucreaza pamântul în Baragan, neobisnuiti sa se protejeze, pentru a vedea cât este de brazdata. Acelasi efect al soarelui se observa imprimat pe fata tarancilor muntence, ridate de timpuriu, pentru ca la munca câmpului nu poarta palarie cu boruri largi, asa cum obisnuiesc femeile din Transilvania.
          O cauza a cancerului este si radiatia solara. La agricultorii români, aceasta este un fel de boala profesionala care ar putea fi prevenita daca s-ar purta palarii corespunzatoare, care sa fereasca de soare nu doar vârful capului, ci si fata, nasul, ochii, buzele. O boala care prezinta contraindicatii stricte fata de expunerea la soare este lupusul eritematos. De multe ori, aceasta afectiune care devine cronica se declanseaza în urma curei heliomarine.
          În concluzie: Prudenta maxima, ceea ce înseamna expunere progresiva la soare. Tatonati-va sensibilitatea iar daca observati fenomene neobisnuite, adresati-va medicului!
          
          2. Vara si bauturile racoritoare
          
          Vara, pierderile mari de apa prin transpiratie trebuie compensate prin consumul mai mare de lichide decât în celelalte anotimpuri. Ce bem ca sa ne potolim setea? Apa de la robinet este cea mai la îndemâna bautura în special pentru cei ce locuiesc în mediul urban, apoi apa minerala sau sucurile în sortimente extrem de variate de pe piata. Apa de izvor sau cea de fântâna de adâncime este ideala, cea de la robinet pacatuind de multe ori prin mirosul puternic de clor. Din aceasta cauza (si nu numai!) nu sunt putine persoanele care prefera ca, în loc sa duca un pahar cu apa de la chiuveta la gura, sa rabde de sete, riscând sa se deshidrateze. Sau, daca îsi permit acest lux, sa opteze pentru sucuri cumparate din comert. Cele naturale, neacidulate, sunt binevenite: sunt hranitoare, cu un continut bogat de vitamine si minerale, racoritoare si energizante. Daca au însa un adaus prea mare de zahar, iar cantitatea zilnica de lichid necesara organismului (cel putin 2 litri) este asigurata numai în acest mod, pericolul acumularii de kilograme în plus este mare. Este de preferat ca, pe lânga sucul natural, sa se consume si apa minerala sau, mai recomandata de medici, plata.
          Exista si varianta sucurilor fabricate din componente sintetice care imita gustul si culoarea fructului invocat pe eticheta. Desi nu contin elementele nutritive (vitamine si minerale) provenite din fructe naturale, au calitatea ca asigura un procent din lichidele necesare organismului iar în privinta substantelor chimice din reteta nu exista dovezi certe ca dauneaza sanatatii daca sunt consumate pe termen scurt. Nu se pot da însa garantii când e vorba de efectele ce se pot manifesta dupa consumul zilnic, pe parcursul unor ani la rând, si mai ales în cazul persoanelor suferinde de boli cronice ale ficatului.
          Pâna la urma, grija cea mai mare în privinta bauturilor racoritoare consumate vara trebuie orientata în special asupra provenientei, termenului de garantie, modului în care sunt depozitate si comercializate aceste produse. Ambalajele îndoielnice din punctul de vedere al igienei (sticle murdare înainte de a fi umplute, pahare spalate "de forma"), pastrarea ore în sir, în arsita soarelui, a sucurilor racoritoare, produsele expirate sunt un pericol real pentru sanatate, putând duce la infectii gastro-intestinale severe.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Supa de oua fierte tari

Urmatorul Articol

Bors de stevie

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Bors de stevie

Pilaf de stevie

Salata de papadie

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.