Mersul pe jos ar putea reprezenta o modalitate ieftina si usoara de a preveni durerile de spate recurente, au declarat oamenii de stiinta dupa ce testele au aratat ca pacientii care au iesit la plimbare zilnic s-au confruntat mai rar cu aceasta problema de sanatate.
Specialistii au descoperit ca persoanele care au mers pe jos de cinci ori pe saptamâna, în medie timp de 30 de minute pe zi, sub îndrumarea unui fizioterapeut, au resimtit de doua ori mai putine dureri comparativ cu cele care nu au primit niciun tratament.
De asemenea, mersul pe jos în mod regulat a îmbunatatit calitatea vietii pacientilor si, potrivit cercetatorilor, timpul în care au fost nevoiti sa se învoiasca de la serviciu aproape s-a înjumatatit.
Conform oamenilor de stiinta care si-au publicat rezultatele în jurnalul stiintific „Lancet”, mersul pe jos ar putea avea un „impact profund” asupra unei afectiuni cu care se confrunta opt din zece persoane din Regatul Unit si care reprezinta principala cauza de handicap la nivel mondial.
Mark Hancock, profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia, a declarat ca mersul pe jos este „un exercitiu cu costuri reduse, accesibil si simplu, pe care aproape oricine îl poate practica, indiferent de zona geografica, de vârsta sau de statutul socio-economic”.
Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume sufera de dureri lombare, iar sapte din zece persoane care se recupereaza dupa un astfel de episod au recidive în decurs de un an, relateaza DPA/PA Media/Agerpres.
În prezent, gestionarea si prevenirea durerilor de spate implica o combinatie de exercitii fizice, terapie si, în unele cazuri, interventie chirurgicala. Însa, potrivit cercetatorilor, unele forme de exercitii fizice nu sunt usor accesibile si, de multe ori, necesita supraveghere.
Oamenii de stiinta au monitorizat peste 700 de adulti care tocmai se recuperasera dupa un episod de dureri lombare. Jumatate dintre acestia au fost repartizati aleatoriu într-un program de mers pe jos personalizat si sedinte cu un fizioterapeut, în timp ce restul au fost inclusi într-un grup de control care nu a beneficiat de niciun tratament specific, având însa posibilitatea de a solicita tratament în cazul în care simptomele reveneau.
„Grupul de interventie a prezentat mai putine aparitii ale durerilor care limitau activitatea, în comparatie cu grupul de control, si o mai lunga perioada de timp pâna la o recurenta, cu o medie de 208 de zile, comparativ cu 112 zile”, a spus Hancock. „Nu stim exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru prevenirea durerilor de spate, dar probabil acesta include combinatia de miscari oscilatorii usoare, încarcarea si întarirea structurilor si muschilor coloanei vertebrale, relaxarea si ameliorarea stresului si eliberarea de endorfine ce confera senzatia de bine. si, bineînteles, stim, de asemenea, ca mersul pe jos este însotit de multe alte beneficii, inclusiv pentru sanatatea cardiovasculara, densitatea osoasa si greutate, dar si pentru sanatatea mintala”, a precizat cercetatorul.
Dr. Natasha Pocovi, cercetatoare la Universitatea Macquarie, a declarat ca mersul pe jos a îmbunatatit calitatea vietii persoanelor studiate, reducând totodata „la aproximativ jumatate” nevoia acestora de asistenta de specialitate si de concediu medical. „Studiul nostru a demonstrat ca acest mijloc eficient si accesibil de exercitiu are potentialul de a fi implementat cu succes la scara mult mai larga comparativ cu alte forme de exercitii fizice”, a spus ea.
NICUSOR DINCA
Comentarii