Dincolo de mostenirea genetica si de fatalitatea unor accidente, sanatatea unei familii, a unui individ depinde intr-o masura covârsitoare de modul de viata. Este mai usor sa afirmi ca boala este un hazard care te marcheaza in mod intentionat si infailibil si mai greu sa admiti ca o afectiune, o boala reprezinta, la urma-urmei, consecinta unui cumul de erori sau de abuzuri pe care noi, oamenii (care suntem supusi greselilor), le savârsim mai mult sau mai putin constient. Dar, vrem-nu vrem, aceasta este situatia. Ce spun specialistii?
– Principalele cauze de mortalitate: bolile cardiovasculare, cancerul, afectiunile respiratorii, diabetul, tulburarile de nutritie, ulcerul gastric, malformatiile fatului sunt urmarea greselilor de alimentatie, consumului excesiv de alcool, tabagismului, lipsei de miscare, stresului si – intr-o masura mai mica – poluarii.
– Alimentatia poate fi cauzatoare de cardiopatii, infarct, hipertensiune arteriala, cancer de rect, diabet sau osteoporoza. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), prin expertii ei, avertizeaza asupra riscului supraalimentatiei (hiperproteica, hiperglucidica, hiperlipidica). De unde si apelul salutar catre postul partial si ritmic, excluderea bucatelor greu comestibile in favoarea alimentelor simple, naturale, a sucurilor, fructelor si legumelor.
Sa intelegem ce este pâna la urma de inteles. Sanatatea depinde – pâna la un moment – de noi insine, fiind si o problema de auto-disciplina, nu doar de traditie si de placere. A trai sanatos decurge, asadar, din „arta” de a te autodisciplina, in privinta modului de viata.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii