Nu iese fum fara foc
Legislatia din tot mai multe tari îngradeste fumatorii prin interdictia practicarii acestui obicei nefast în locuri publice. Printre factorii de risc pentru sanatate, fumatul se afla în primele rânduri.
Nu iese fum fara foc
Legislatia din tot mai multe tari îngradeste fumatorii prin interdictia practicarii acestui obicei nefast în locuri publice. Printre factorii de risc pentru sanatate, fumatul se afla în primele rânduri. Zeci de tari se aduna prin reprezentantii lor la masa tratativelor pentru a pune la punct o strategie mondiala împotriva acestui flagel… De ce atâta zarva necontenita pe seama acestui subiect?
Argumentele sunt nenumarate si vin din partea cercetatorilor, epidemiologilor, medicilor, chiar si a aparatorilor mediului înconjurator. Acestia din urma, de exemplu, considera ca tigara este o afacere care-i priveste, de vreme ce fumul produs de ea polueaza aerul din casa fumatorilor, de la serviciu si din locurile publice. Si, asa cum sunt preocupati de orice substanta toxica din mediu cu repercusiuni negative asupra vietii, nu concep sa ignore faptul ca jumatate dintre fumatorii a peste 15 tigari pe zi mor rapusi de o boala legata de consumul de tabac… Cu alte cuvinte, tabagismul este responsabil de o diminuare semnificativa a duratei de viata.
Potrivit unui recent studiu pe aceasta tema, anual, peste 500.000 de persoane mor prematur numai în Europa din cauza fumatului în timp ce în întreaga lume cifra se ridica la 5 milioane…
La un fumator din patru, speranta de viata se micsoreaza cu pâna la 20 de ani si se soldeaza cu deces înainte de 65 de ani.
Consumul de tutun antreneaza în medie o diminuare a vietii cu: 2-3 ani pentru 10 tigari pe zi; 5-7 ani pentru 20 de tigari pe zi; 8-10 ani pentru 40 de tigari pe zi.
În raport cu un non-fumator, riscul de cancer prezentat de un fumator este: de 10 ori mai mare pentru plamâni; de 7 ori pentru faringe; de 4 ori pentru cavitatea bucala si esofag; de 2 ori pentru vezica.
Frecventa cancerului de plamâni este direct proportionala cu numarul tigarilor fumate zilnic. Incidenta este deja crescuta începând de la 5 tigari în sus… Daca se fumeaza numai 5 tigari pe zi, înmultite cu 365 de zile, timp de 15-20 de ani, aceasta reprezinta câteva zeci de mii de tigari.
Aparitia cancerului survine în general dupa 15-20 de ani de expunere la fumul de tigara.
În Anglia mortalitatea prin cancer de plamân este de 17 ori mai mare la fumatori decât la nefumatori.
În 1985, pentru prima data în SUA, decesele cauzate de cancerul de plamâni au depasit pe cele de cancer de sân, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 55 si 74 de ani.
1 tigara = 11 minute de viata
„British Medical Journal” sustine ca fiecare tigara fumata scurteaza viata cu 11 minute. Cercetatorii de la Universitatea din Bristol au ajuns la aceasta concluzie luând în calcul diferenta între speranta de viata a fumatorilor si non-fumatorilor: 6,5 ani. Totodata, autorii studiului au aflat ca numarul mediu anual de tigari consumate de un fumator se ridica 5772 (aproape un pachet pe zi). Pentru a ilustra mai bine concluzia lor, cercetatorii au precizat ca fiecare pachet de tigari fumate înseamna scurtarea vietii cu 3 ore si 40 de minute, exact cât dureaza vizionarea unui film lung, cum ar fi „Titanic”, sau a doua meciuri de fotbal sau a maratonului de la Londra, ori o calatorie cu trenul sau avionul, ori o seara petrecuta în familie sau cu prietenii etc. etc. Asadar, un timp pretios, care ar trebui trait, nu irosit!
Cercetarile recente arata ca dependenta de nicotina este mai mare decât dependenta de droguri. Aceasta concluzie se bazeaza pe statisticile care demonstreaza ca:
80% dintre fumatori au încercat sa renunte la acest viciu, mai mult de jumatate nu au reusit.
50%dintre fumatori renunta la tigari dupa operatia de cancer pulmonar.
40% nu renunta nici dupa extirparea laringelui.
38% dintre fumatorii care au suferit un infarct de miocard reîncep sa fumeze cât sunt înca spitalizati.
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii