La fiecare doua minute, un copil moare ucis de tuberculoza. Anual, aceasta boala cauzeaza 1,6 milioane de decese pe plan mondial. Desi este cunoscuta de mii de ani, tuberculoza (oftica sau ftizia, cum i se mai spune) ramane una dintre cele mai mari amenintari pentru sanatatea noastra. Cum ne infectam? Tuberculoza este produsa de Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacterie care se transmite prin aer de la bolnavii contagiosi. Prin tuse, vorbire, stranut, se imprastie picaturi de sputa care sunt inhalate de persoanele din jur impreuna cu microbii. Fiecare bolnav de tuberculoza netratat poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane si in primul rand familia si persoanele mai apropiate ori cu care intra in contact in mod accidental.
Trebuie cunoscut faptul ca este de ajuns ca un singur microb sa ajunga in plaman ca sa se declanseze infectia. Cum se manifesta boala? Bolnavul cu tuberculoza face febra, are transpiratii nocturne si frisoane. Pofta de mancare ii scade, slabeste, se simte tot timpul obosit. Poate sa prezinte tuse seaca, durere in piept si sufocare. Uneori, dupa ce tuseste, scuipa sange, ceea ce inseamna ca maladia deja a ajuns intr-un stadiu avansat. De aceea, orice forma de tuse care dureaza mai mult de trei saptamani trebuie investigata, pentru a exclude diagnosticul de tuberculoza.
Tratament. Netratata, tuberculoza nu se vindeca! Nu trebuie uitat ca, inainte de descoperirea antibioticelor, diagnosticul de ftizie era sinonim cu moartea! In schimb, tratata, tuberculoza este una dintre cele mai vindecabile boli infectioase. Tratamentul consta in administrarea unor antibiotice particulare cu efect asupra Mycobacterium tuberculosis. Initial, terapia trebuie sa contina minimum patru antibiotice antituberculoase, timp de cel putin 6 luni.
Astazi, in lume inca mai mor oamenii de tuberculoza, dar nu pentru ca este vorba despre o boala incurabila, ci din cauza ca multi bolnavi nu se adreseaza la timp medicului sau intrerup tratamentul. In final, un sfat de bun-simt: nu fi victima a tuberculozei si alege sa nu-i pui pe cei dragi in pericol! Daca ti se pare ca ai simptomele prezentate, in special daca tusea nu ti-a trecut in trei saptamani, adreseaza-te medicului, iar daca vei afla ca suferi de aceasta boala, ia-ti tratamentul exact asa cum te sfatuieste doctorul.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii