• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un inamic de top, cancerul de cap si de gat

Un inamic de top, cancerul de cap si de gat

4 decembrie 2015
in Consultatii fara plata
A A

Simptomele sale sunt relativ banale, motiv pentru care diagnosticul de cancer la cap si la gat e pus de regula tarziu, ceea ce reduce drastic sansele de vindecare. Daca la depistarea intr-un stadiu precoce cancerul are 90% sanse de vindecare, pentru cazul de fata ele abia tind spre 50%! Iar in prezent, sustin medicii, tumorile din zona gatului castiga teren rapid.

„Inocenta” inselatoare

 Sintagma din titlu desemneaza o mare varietate de tumori ale cailor aerodigestive superioare, care afecteaza in primul rand persoane de peste 50 de ani. Marea majoritate este alcatuita din tumori dezvoltate in mucoasa bucala, in gat, laringe, corzi vocale sau la intrarea in esofag. Doar 10% ating narile, sinusurile sau glandele salivare. Tumorile tiroidei, ale creierului ori ale ochilor nu sunt incluse in aceasta categorie, fiind mai putin frecvente. Dintre cele enumerate mai sus, cancerele din zona gatului se situeaza la nivelul a circa 40%, de doua ori mai numeroase la barbati decat la femei.

 Inainte de a intra in alte detalii referitoare la aceasta maladie deosebit de perfida, sa vedem totusi in ce situatii e recomandabil sa mergeti la medic; mai precis, daca persista mai mult de 3 saptamani unul dintre urmatoarele simptome: – durere sau sensibilitate la nivelul limbii, o afta care intarzie sa se vindece, o afectiune de culoare rosie sau alba a mucoasei; – dureri de gat; – raguseala; – durere sau jena in momentul inghitirii; – umflaturi la nivelul gatului; – nara infundata si/sau care sangereaza. Se observa ca simptomele cancerului de cap si gat seamana mult cu infectiile bacteriene sau virale destul de anodine ale gurii, interiorului gatului ori nasului. Aceasta banalitate are drept consecinta atentia scazuta acordata simptomelor mentionate.

Investigatii pas cu pas

 Evolutia bolii depinde foarte mult de localizarea precisa a tumorii, iar unele simptome determina pacientul sa se prezinte mai repede la medic. De pilda, daca boala a atins laringele pe zona corzilor vocale, vibratiile acestora vor fi denaturate, aparand astfel o raguseala permanenta, de care suferindul va dori sa scape rapid. Daca insa tumoarea e putin mai sus, pe asa-numitele „false corzi vocale”, vocea nu va avea probleme, dar va aparea o usoara durere sau dificultate la deglutitie, simptome nu foarte suparatoare, astfel ca multi subiecti vor intarzia sa se prezinte la un consult. In toata aceasta perioada de non-adresabilitate, riscul de metastaze se dezvolta tot mai vertiginos, deoarece laringele reprezinta si zona unui important drenaj limfatic.

 In caz ca se suspecteaza un cancer de cap si gat, mucoasele vizate sunt examinate, eventual sub anestezie, iar daca se depisteaza o anomalie, se va efectua si o biopsie. Odata stabilit diagnosticul de cancer, urmeaza examenele de imagerie pentru stabilirea celui mai potrivit tratament: in functie de stadiul bolii, de localizarea ei si de eventualele metastaze, va fi vorba despre interventia chirurgicala, radioterapie sau/si chimioterapie.

Fumatul, alcoolul, sexul oral…

 Subiectele ce urmeaza nu sunt deloc agreabile, ba chiar multi le ocolesc cu obstinatie chiar si atunci cand e vorba despre sanatatea lor. Vorbim despre principalii factori de risc, primii doi fiind fumatul si consumul de alcool (mai mult de doua unitati pe zi pentru femei si mai mult de trei unitati pentru barbati). Combinate, aceste deprinderi nefaste amplifica exponential respectivele riscuri de boala canceroasa pe zona in discutie.

 De pilda, un nefumator care bea saptamanal minimum 30 de unitati de alcool prezinta un risc de 6 ori mai mare de a avea un cancer de orofarinx (tumoare a gatului clar definita), iar la o persoana care bea, dar insumeaza, ca fumator, 40 de pachete-an (adica, numarul de pachete fumate pe zi inmultit cu numarul anilor de tabagism), riscul se multiplica de 7 ori. Mai rau decat atat, daca cele doua vicii sunt cumulate la aceeasi persoana, riscul e marit – nu de 13 ori, ci de 38 de ori, potrivit medicilor!

 In fine, un fel de subiect tabu, desi tot mai mult „promovat” in spatiul public, este sexul oral, si el un factor de risc redutabil. Studii recente in acest sens arata ca un astfel de raport cu o persoana contaminata cu HPV (papilomavirusul uman) determina transmiterea virusului pe mucoasa din interiorul gatului partenerului/partenerei. Din pacate, in ultima perioada s-a inregistrat o incidenta a tumorilor gatului din ce in ce mai mare la persoane mult sub 50 de ani care nu fumeaza si nu consuma alcool, ceea ce indica o evolutie clar negativa a practicilor sexuale actuale.

 Situatia devine si mai grava, daca ne gandim ca acelasi virus se poate transmite fara raport intim, prin saliva, in urma unui sarut cu o persoana contaminata. Iar medicii adauga la avertismentele lor un amanunt si mai halucinant: un nou-nascut poate fi contaminat in timpul nasterii de mama purtatoare a virusului, deci unii copii pot fi ei insisi purtatori ai virusului cu mult inainte de a ajunge la varsta primelor contacte sexuale! Semnale de retinut, fara falsa pudoare, fara ipocrizie.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Un „Matusalem” al terapiilor verzi

Urmatorul Articol

Fantana din Callatis

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Fantana din Callatis

La zidul iubirii

Monumentul Descoperirilor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.