Aproape toti viitorii sau proaspetii parinti se ataseaza, in chip absolut natural, firesc, de cei ce le vor prelungi existenta in timp. Nu de putine ori insa, din multiple motive, genitorii fac greseli mai mari sau mai mici in hranirea si ingrijirea micutilor – elemente, practic, vitale pentru acestia.
O problema foarte importanta, transformata artificial in subiect de controverse, se refera la alaptarea nou-nascutului: la san sau cu lapte praf din biberon? Din pacate, unele tinere mame se tem de cumplitul „diagnostic” receptat la mana a zecea: daca isi vor alapta bebelusii cu lapte matern, vor suferi transformari inestetice ale aspectului fizic si vor pierde ele insele din sanatatea trupeasca. Chiar asa sa stea lucrurile, oare?
Laptele matern – cel mai valoros aliment
Ar trebui cunoscut faptul ca laptele matern are multe imunoglobuline, iar bebelusii alaptati au risc scazut de expunere la alergii, spun specialistii, precizand ca laptele praf nu se afla intre primele optiuni de alimentare a sugarilor. De asemenea, constituie un mit ideea ca unele produse nu ar trebui consumate in timpul alaptarii. Laptele matern este ca un veritabil vaccin, administrat bebelusului din primele zile de viata. Bebelusii alaptati: – prezinta risc scazut de alergii, astm, bronsita; – in timpul alaptarii isi dezvolta muschii fetei; – sunt mai inteligenti, pentru ca in timp ce-i alapteaza mama vorbeste cu ei.
Copilul alaptat la san este si mult mai echilibrat emotional. Alaptarea are insa avantaje remarcabile si pentru mama. Femeile care alapteaza prezinta, de exemplu, un risc scazut de depresie.
De asemenea, specialistii precizeaza ca fiecare mama are lapte suficient pentru bebelusul ei, daca asculta si respecta sfaturile medicilor. Exista anumite „mituri” ca femeile nu au lapte, dar in realitate fiecare mama are lapte suficient pentru bebelusul ei. Problema este ca, nu de putine ori, nu sunt bine informate de la inceput.
Avantaje pentru sugar si mama
Succesul unei alaptari consta in ceea ce se efectueaza in primele zile dupa nastere. De aceea, este important ca gravida sa se informeze, sa asculte ce ii spune medicul si sa procedeze in consecinta. Prima varianta ar fi ca mama sa alapteze. Pentru situatia in care ea nu are suficient lapte (a doua alternativa), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca bebelusii sa fie hraniti cu laptele de la mama scos printr-un sistem de nutritive specific. Varianta a treia este de a se alimenta copilul cu laptele de mama donat si abia a patra optiune o constituie folosirea lapteleui praf. Trebuie totusi ca si tinerele mame sa inteleaga ca laptele praf nu se incadreaza intre variantele prioritare de alimentare a bebelusilor.
Specialistii mai precizeaza ca trebuie sa vorbim despre un adevarat mit in pretinsul fapt ca unele alimente nu ar trebui consumate de mame daca alapteaza: „Exista un intreg mit despre alimentele permise si nepermise in alaptare. Consideram ca nu exista un aliment care sa faca rau copilului, atat timp cat nu produce nimic rau mamelor. Mancati, de pilda, fructe si legume crude, atat timp cat nu va fac rau!”
* * *
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alimentatia exclusiva la san se recomanda din prima ora de la nastere, pana la varsta minima de 6 luni a nou-nascutului, fiind urmata de continuarea alaptarii, la „cererea” sugarului, impreuna cu o alimentatie corespunzatoare, pana la varsta de 2 ani. Conform Institutului National de Sanatate Publica, in 2017 doar 15% din bebelusii din Romania au fost hraniti prin alaptare pana la varsta 6 luni.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii