Despre subiectul abordat mai jos se pot scrie volume întregi, totusi omul obisnuit are nevoie în primul rand de cateva informatii esentiale urmate de sfaturi pentru a evita supraponderalitatea si obezitatea. Mai întai de toate trebuie însa stiut ca nu doar alimentatia neechilibrata si modul nostru de viata pot deveni responsabilii principali pentru acest grav fenomen global.
Producatorii de alimente si bucatariile supermarketurilor folosesc în procesul de fabricare industrial: faina, grasime/uleiuri vegetale, sare si zahar, pe care le combina astfel încat papilele noastre gustative sa ajunga imediat în extaz, iar creierul sa doreasca repetarea experientei culinare cat mai frecvent, pentru ca totul are un cost accesibil, eventual cu promotii avantajoase, cu tentatii de genul „doua la pret de una”, „cumperi una si primesti doua” etc. A nu se uita însa ca aproape niciodata marii producatori si comercinati nu lucreaza în pierdere! Unitatile de alimentatie de genul fast-food vand produse obtinute cel mai frecvent prin prajire. Aceasta dureaza putin, se foloseste multa grasime ieftina, preparatele contin multa sare, zahar, aditivi, pentru a fi cat mai apetisante. Totodata, asa-numitele noutati culinare, prezentate deseori ca fiind exotice, incita curiozitatea consumatorilor si exploateaza faptul ca marea majoritate a acestora nu-si pot permite sa gateasca acasa asemenea mancaruri; poate doar de sarbatori!
Achizitia ingredientelor si chiar a unor preparate alimentare se face en-gros, deci la preturi mult sub cele cu care ajung pe mesele consumatorilor. De pilda, daca producatorul cumpara de la fermier un litru de lapte cu 60 de bani, dupa degresare (în urma careia se fabrica în plus smantana, unt si alte lactate), se vinde în magazin cu cel putin 3-4 lei numai laptele! Evident ca toate acestea se rasfrang nefast si asupra sanatatii consumatorilor.
Congelarea si refrigerarea alimentelor permit supermarketurilor sa ofere cantitati uriase de carne, lactate, înghetata, peste, legume si fructe etc. pana la limita expirarii valabilitatii, dupa care alimentele se reproceseaza deseori, adaugandu-se sare, zahar, coloranti, arome. De asemenea, ambalarea permite servirea de produse alimentare slab nutritive, dar favorizante ale cresterii în greutate, pe strada, la cinematograf, în autobuz, în timp ce sofam, ceea ce pare sa genereze un adevarat „snack attack”.
Inactivitatea fizica a devenit un inamic terifiant al sanatatii. Autoturismul ne ademeneste sa renuntam la orice forma de miscare: de la casa la serviciu, la magazin, în concediu etc., iar caloriile care se pierdeau prin 3 ore de mers pe jos saptamanal sunt foarte greu pierdute la sala sau, cel mai adesea, se depun sub forma de grasime în organism, producand astfel boli si limitarea activitatilor zilnice.
Masina de tuns iarba a înlocuit coasa, masina de spalat înlocuieste bratele care frecau hainele, televizorul si computerul elimina din programul zilnic mingea, bicicleta piscina ori simpla alergare si, desigur, „bucataria” stradala rapida, semipreparatele, cuptorul cu microunde anuleaza gatitul la domiciliu al mancarurilor sanatoase…
Am enumerat doar cateva dintre cauzele ce au dus si continua sa duca la fenomenul global al obezitatii si supraponderalitatii, considerat unul dintre marile flageluri ale civilizatiei actuale. Contracararea lui depinde de educatie, de vointa, de mijloacele corespunzatoare pentru a actiona în consecinta, dar de care populatia este privata în mod constant. Ramane în discutie initiativa individuala, pusa în miscare în comun cu semenii nostri.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii