1. Cum se numea femeia educata si înteleapta (360-415), remarcabila prin contributia ei în matematica, filozofie neoplatoniciana si astronomie, luptatoare împotriva misticismului, supranumita „Egipteanca cea înteleapta”?
2. Ce englezoaica (1820-1910) a organizat pentru prima oara asistenta medicala, aducând serioase îmbunatatiri conditiilor sanitare soldatilor în razboaie? Este considerata fondatoarea asistentei medicale moderne, supranumita „Doamna cu lanterna/cu lampa”.
3. Ce savanta franceza de origine poloneza (1867-1934) s-a remarcat pentru studiile sale, luând de doua ori Premiul Nobel: în 1902 pentru fizica si în 1911 pentru chimie?
4. Ce prozator român contemporan a scris volumul de povestiri „De ce iubim femeile”?
5. Ce pictor francez de origine lituaniana (1893-1943) a pictat tabloul „Femeie în rosu”?
6. Cine a compus în 1919 muzica operei „Femeia fara umbra”?
7. Cine a realizat, în 1969, filmul englezesc „Femei patimase” („Women in love”)?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „PIETRE”
1) „Piatra” este numele generic pentru orice roca solida, dura si casanta raspândita la suprafata sau în interiorul solului. 2) Singura piatra care pluteste pe suprafata apei este piatra ponce. 3) „Piatra filozofala” este o substanta legendara cu ajutorul careia alchimistii pretindeau ca pot transforma metalele inferioare în aur. Era considerata, de asemenea, panaceu si daruia tinerete vesnica. 4) Volumul „Piatra teiului” a fost scris de Alecu Russo. 5) Muzica baletului „Floarea de piatra” apartine lui Serghei Prokofiev. 6) Statuia lui David a fost realizata de Michelangelo Buonarroti. 7) Filmul „Piatra magica” a fost realizat în regia lui Willard Carroll.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii