Cand vine vorba despre alimentatia femeilor, specialistii spun ca unele alimente sunt mai bune decat altele, nutrientii unora contribuind la mentinerea sanatatii si a starii de bine a femeilor. Pe principiul stravechi al lui Hipocrate, care ne recomanda cu intelepciune ca alimentele sa ne fie medicamente dr. nutritionist Laura Ene a facut o selectie a celor mai „titrate” alimente pentru imunitate, pentru sanatatea tractului digestiv, a inimii si, in general, a organismului feminin. Ce alimente asigura frumusetea pielii, capacitatea de concentrare sau buna dispozitie?
1) Iaurtul nu trebuie sa lipseasca din dieta, pentru sanatatea tractului digestiv. Alimentele ce contin probiotice trebuie trecute pe lista zilnica. Consumul zilnic aduce organismului avantaje multiple. Iaurtul si produsele lactate netratate termic (lapte batut, kefir, branza de vaci) contin lactobacili si bacterii bifidus. Acestea sunt folosite de mii de ani la pastrarea alimentelor, deoarece prin acizii produsi distrug organismele daunatoare.
Eficienta consumului de probiotice a fost dovedita stiintific in afectiuni precum toxiinfectii alimentare, sau sindromul de colon iritabil, in indigestii, preventia cancerului de stomac sau de intestin.
2) Fibrele din alimentatie ne mentin silueta si regleaza senzatia de foame. Fibrele sunt acele substante nedigerabile care hranesc bacteriile esentiale pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv. Doza ideala de fibre este de 15 g la fiecare 1000 de calorii ingerate. Leguminoasele (fasole, linte, naut, mazare sau soia) abunda in fibre. Nutritionistii recomanda sa le consumam de cel putin trei ori pe saptamana. Studiile arata ca legumele scad riscul aparitiei bolilor de inima cu pana la 20% daca sunt consumate de 4 ori pe saptamana. Riscul aparitiei cancerului de colon scade cu o treime.
3) Pe langa fibre, acizi grasi Omega 3, vitamine si minerale antioxidante, minusculele seminte de in, usor de amestecat in iaurt sau salata, contin nutrientii numiti lignani. Zeci de studii au evidentiat efectele anticancerigene ale lignanilor. Se mentioneaza reducerea mortalitatii in cancerul de san cu pana la 70% si in toate cauzele de cancer cu 40-53%.
4) Pentru o piele frumoasa, o buna memorie si concentrare optima, consumati somon. Studii stiintifice recente au demonstrat ca acizii grasi Omega 3 protejeaza de efectele nocive ale razelor ultraviolete si scad riscul de a dezvolta leziuni precanceroase ale pielii cu aproape 30%. Mai mult, acizii grasi ridica nivelul de hidratare al pielii. Dupa sardine, somonul salbatic este cel mai bogat peste in Omega 3, urmat de ton, midii, pastrav, macrou si hering.
Omega 3 a fost denumita grasime inteligenta, care contribuie la buna functionare a creierului, avand rol esential in formarea tecii de mielina a neuronilor si refacerea structurii normale a membrelor celulare. Unul din beneficiile majore ale acidului gras Omega 3 este ca intretine memoria la toate categoriile de varsta si imbunatateste capacitatea de concentrare si invatare.
5) Din dieta obisnuita a femeilor nu ar trebui sa lipseasca nici fructele uscate (prune, stafide, curmale, smochine, caise etc.). Acestea sunt sursa importanta de minerale esentiale. De exemplu, 100 g caise uscate contin o cantitate de 5 ori mai mare de potasiu decat cele proaspete.
Potasiul si sodiul contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la transmiterea impulsurilor nervoase, adica la o gandire clara si o memorie buna.
6) Ardeiul gras este valoros pentru imunitate dar si pentru ameliorarea ridurilor. Pe lista vitaminelor antirid, primul loc este detinut de vitamina C, care impreuna cu vitamina E formeaza sistemul antioxidant al pielii, neutralizand radicalii liberi care imbatranesc pielea si stimuland sinteza colagenului care previne aparitia ridurilor. Vitamina C mentine sanatatea tesuturilor, intareste sistemul imunitar si ajuta la absorbtia fierului.
Ardeiul gras rosu contine de 2 ori mai multa vitamina C decat citricele, cu 142 mg in 150 g, in conditiile in care doza zilnica recomandata pentru femei este de 75 mg.
Un ardei iute rosu contine cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala.
’ Ciocolata era numita de greci „hrana zeilor”, iar mayasii si aztecii o considerau de origine divina. Azi, studiile efectuate concluzioneaza ca zaharul si grasimile din ciocolata nu sunt benefice, insa pudra de cacao poate fi recomandata fara ezitare.
7) In ciocolata exista in doze mici o multitudine de substante psihoactive, cu efect pozitiv imediat asupra bunei-dispozitii, care cresc sinteza de serotonina („hormonul fericirii”) si reduc anxietatea. Mai mult, alcaloizii continuti (cofeina, teofilina, teobronina) sunt tonici, iar magneziul (20 mg in 10 g de ciocolata neagra cu 70% cacao) are efect antistres.
Cercetatori germani arata ca prin consumul zilnic al unui patratel de ciocolata neagra sunt reduse cu 40% riscurile de boli cardiovasculare si, implicit, cele de infarct si de accident vascular cerebral.
La randul lor cercetatori englezi au descoperit ca flavonoizii din boabele de cacao au efect antiinflamator si antioxidant, antiimbatranire stimuland si arderea caloriilor.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii