De-a lungul milioanelor si miliardelor de ani terestri, au existat fenomene de amploare ce au facut sa dispara sub ape teritorii intinse; poate cel mai cunoscut exemplu este Atlantida, dar urme ale unor foste funduri de mari pot fi vazute pretutindeni in lume. Inclusiv in Romania, la sute de metri altitudine. Din nefericire, printr-o etapa similara trecem si acum, din cauza controversatei (dar realei) incalziri globale. O situatie de acest gen o constituie cresterea aproape anuala a temperaturilor extreme, cu consecinte dezastruoase.
Poluarea atmosferei, careia i se alatura apele, solul, biosfera etc., inregistreaza aceeasi soarta. Sub aceasta influenta, blocuri imense din calota glaciara se topesc vertiginos, cu consecinte extrem de grave. Afectarea ireversibila a faunei din zonele reci este prea putin luata in seama de populatiile inca traitoare pe insule si continente, insa aceste populatii devin in general – firesc, de altfel – deosebit de sensibile cand vine vorba despre soarta lor.
Ei, bine, echipe de oameni de stiinta de la NASA au realizat o aplicatie web, prin intermediul careia se pot vedea cu precizie zonele de pe glob care vor fi cele mai afectate din cauza schimbarilor radicale de temperatura din ultima perioada, comparativ cu ultimii 50 de ani. Pentru ca nivelul de poluare nu este constant pe intreaga suprafata a planetei noastre, fiecare previziune sumbra este legata de o falie de gheata ce s-ar putea topi. In realitate, nu s-ar scufunda pamantul, ci ar creste foarte mult nivelul apelor.
Iata si cateva exemple! Londra ar putea suferi inundatii majore, daca se topeste partea de nord-vest din calota de gheata a Groenlandei. In privinta New York-ului, ar avea mari probleme daca intreaga suprafata nordica a aceleasi calote de gheata s-ar diminua semnificativ. Sydney, capitala Australiei, se afla si ea pe lista localitatilor care vor ajunge intr-o proportie semnificativa sub apa daca se topeste zona de nord-vest a calotei glaciare a Antarcticii. Viitorul suna foarte sumbru!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii