Fara a ezita, cercetatorii afirma ca o alimentatie aleasa cu grija poate reduce cu 30-60% riscul maladiilor cardio-vasculare, a cancerelor si chiar a maladiei Alzheimer.
Consumul fructelor si legumelor poate stopa osteoporoza. Este un adevar ce nu mai trebuie demonstrat: pentru o sanatate perfecta consumati zilnic fructe si legume. Acestea ne protejeaza de angina pectorala, infarct si accidente vasculare cerebrale. Efectul este datorat continutului bogat in potasiu fibre si vitamine antioxidante. Sunt elemente care reduc tensiunea, regleaza zaharul si colesterolul din sânge.
Cercetari laborioase au demonstrat, de asemenea, rolul legumelor si fructelor in prevenirea cancerelor digestive si a celor ale organelor respiratorii. S-a demonstrat ca grecii, care consuma de doua ori mai multe legume si fructe decât restul europenilor sunt mai putin atinsi de aceste afectiuni. Mai mult, o anumita varietate de salata, consumata frecvent de greci are un continut ridicat de "omega 3". In sfârsit, legumele si fructele diminuând pierderile de calciu din os, ne protejeaza impotriva osteoporozei.
Cantitatea de legume si fructe ce ar trebui consumata zilnic ar fi de minimum 400 g. Daca atingeti 600 g este si mai bine.n Pâinea si cerealele pot actiona impotriva tensiunii si diabetului. Cu conditia de a fi bine alese. In nici un caz nu este vorba despre cornurile fine si pâinea alba, bogate in zaharuri rapide, nefaste pentru aparatul cardio-vascular. "Sunt de preferat cerealele si produsele de panificatie complete. Bogatia lor in zaharuri lente, in fibre, in magneziu si vitamine B scad tensiunea, colesterolul "rau" si reduc riscul de diabet", subliniaza dr. Jacques Fricker. De altfel, comparativ cu alimentele rafinate, aportul acestora in vitamine si minerale este dublu.n Pestele gras este extrem de benefic pentru sanatate. Astfel, somonul, thonul, macroul sau sardina contin, de asemenea, faimosii acizi grasi "omega 3", cu multiple proprietati benefice organismului. "Consumând peste de doua-trei ori pe saptamâna, riscul maladiilor cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul mortii subite cu 80%" afirma dr. J. M. Bourre. La rândul sau dr. Jacques Fricker aminteste: "este demonstrat faptul ca olandezii cu vârste de peste 69 de ani, care consuma cu regularitate peste gras, au de doua ori si jumatate mai putine alteratii intelectuale legate de vârsta".
Cercetatorii au constatat, de asemenea, o influenta pozitiva asupra riscului depresiilor. Maladia este mai rar intâlnita la cei cu deprinderi alimentare corecte in privinta pestelui gras si mult mai frecventa in tarile cu un consum de peste redus. Saptamâna viitoare va vom oferi alte amanunte despre "alimentele-medicament". Si, pentru a anticipa putin, va pot spune ca si… vinul este inclus pe aceasta lista. Evident, cu respectarea unor conditii…
Ecaterina Batraneanu
Comentarii