Statistici recente arata ca daca 10 la suta din populatia planetei este consumatoare de… somnifere, numarul femeilor incluse in acest procent este de doua ori mai mare decât cel al barbatilor. Alarmant pentru specialisti este faptul ca aceste consumatoare constante de somnifere, cu micile pilule nu fac altceva decât sa altereze calitatea somnului.
Statistici recente arata ca daca 10 la suta din populatia planetei este consumatoare de… somnifere, numarul femeilor incluse in acest procent este de doua ori mai mare decât cel al barbatilor. Alarmant pentru specialisti este faptul ca aceste consumatoare constante de somnifere, cu micile pilule nu fac altceva decât sa altereze calitatea somnului. In aceste conditii specialistii se vad obligati sa ne reaminteasca unele reguli ce ne pot asigura un somn odihnitor. Noptile noastre proaste sunt datorate in primul rând necunoasterii propriului bioritm. Celebra „lege” a celor opt ore de somn recomandate nu are nici o justificare medicala, pentru ca nu toata lumea are nevoie de acelasi numar de ore de somn pentru refacere. Tot statisticile arata ca 50% dintre noi dormim intre orele 23 si 7, deci, 8 ore, 25%, dorm doar 6-7 ore, iar restul, marii somnorosi dorm intre 9 si 10 ore. Micii sau marii somnorosi beneficiaza de acelasi timp de somn profund, reparator. Diferentele de timp de odihna necesar sunt corelate cu diferenta de temperament, datorate unor factori genetici. Cu putin antrenament se poate reusi reducerea somnului nocturn, dar 5 1/2 ore pare sa fie minimul ce trebuie respectat pentru a nu ajunge la nervozitate excesiva si la scaderea performantelor. Acest ritm biologic este legat de declansarea unor secretii hormonale care comanda adormirea si trezirea. Când dormiti prost, in primul rând trebuie sa identificati cauzele noptilor albe, care nu seamana deloc intre ele. Pentru ca exista mai multe tipuri de insomnii. Dintre adevaratele insomnii cea mai frecventa este cea de seara, legata de stres, insatisfactii de tot felul sau surmenaj. Insomnia din mijlocul noptii este cauzata tot de griji, de angoase sau de… somnul de dupa-amiaza. Insomnia de dimineata este adesea semnalul unei stari depresive. Exista insa si false insomnii, ale celor care sunt programati genetic sa doarma putin sau ale sedentarilor. In sfârsit, multe persoane se plâng ca nu au inchis ochii toata noaptea, desi inregistrarile arata 7-8 ore bune de somn. Fenomenul se intâlneste frecvent la femei si la persoanele in vârsta. Si, pentru ca este de preferat sa evitati somniferele, iata câteva „secrete” ale unui somn odihnitor.
Inainte de a va culca, destindeti-va facând câteva exercitii usoare de gimnastica, ascultând muzica sau citind.
Pentu un somn odihnitor, recurgeti la fitoterapie. Virtutile unor plante precum teiul, valeriana, musetelul au fost demult demonstrate.
O lingurita de miere si un pahar cu lapte pot fi salvatoare. Oricum, la somnifere nu trebuie sa se recurga decât in situatii speciale si nu mai mult de trei saptamâni.
Comentarii