A-i citi unui copil este o adevarata placere. Cât de timpuriu ar trebui familiarizati cei mici cu cartea? De la vârstele cele mai mici copiii iubesc cuvântul: cele care rimeaza, frazele care se repeta, onomatopeele ce redau "limbajul" animalelor. Pe scurt, familiarizarea cu cartile va fi extrem de profitabila pentru dezvoltarea sa psihica.
Un copilas de 4-5 luni nu face legatura între ceea ce vede pe pagini si ceea ce îi povesteste mama sa, explica psihologul Jacqueline Ray. Pentru el cartea este un obiect. Doreste sa o atinga, sa o duca la gura, sa prinda imaginile. Chiar si la aceste vârste insa este de dorit sa-i lasati în patut carti frumos colorate.
Spre un an copilul recunoaste ceea ce îl înconjoara. Daca "desenati" în aer contururi diferite, copilul va imita gestul dv. si se va deprinde cu desenul. De asemenea, mai târziu, când va sti sa vorbeasca, îi va fi mai usor sa numeasca obiectele înconjuratoare. Lectura poate fi atragatoare pentru ca cei mici adora imaginile colorate si cartile în relief.
Spre un an si jumatate, atunci când atentia copilului se dezvolta, micutul prefera povesti mai lungi. Potrivit opiniei psihologului Jacqueline Ray cel mai bine este sa respectati textul tiparit, lasând de-o parte imaginatia dv. Pentru copil este important sa regaseasca aceleasi cuvinte si sa constate ca povestea ramâne identica de la o zi la alta. Înca un sfat: nu grabiti ritmul, lasati-va ghidati de ritmul copilului. Chiar daca exista o singura fraza pe pagina, copilul are nevoie de timp pentru a privi imaginile. El va dori sa-si reaminteasca unele fragmente, sa ajunga mai repede la secventele ce îi plac cel mai mult, sa revina la altele, asa încât lasati-l pe el sa dea paginile cartii. Care sunt cele mai bune momente pentru lectura? Dupa o plimbare, în baie, atunci când are nevoie de o mângâiere. Pentru copil toate aceste momente pot fi bune. Momentul privilegiat ramâne seara. Înainte de a ramâne singur, copilului îi place sa asculte o voce linistitoare care sa-i citeasca o poveste. Apoi, micutul paseste în împaratia viselor…
Comentarii