Relatia omului cu mediul ambiental a fost studiata inca din antichitate, atunci când s-au conturat reguli valabile si azi. Astfel, vechii egipteni credeau cu fermitate ca spatiul de locuit si energiile ce se concentreaza in el influenteaza – pozitiv sau negativ – si energiile umane, destinul omului si relatiile cu ceilalti.
Un alt adevar ce nu mai trebuie demonstrat este acela ca o treime din viata ne-o petrecem dormind, deci in dormitor. In consecinta, felul in care decoram aceasta camera are un mare impact asupra psihicului nostru si, implicit asupra relatiei cu partenerul. Dormitorul are rolul, nedeclarat, de a aduce relaxare mintii si caldura inimii. Cum trebuie sa arate un dormitor de vis? Cu siguranta, trebuie sa fie decorat cu bun-gust, sa nu lase impresia unui spatiu ticsit de mobile masive, sa lase suficient spatiu de miscare. Aici este locul unor obiecte decorative, incarcate, eventual, de amintiri comune celor doi soti. Oricum, cu putina imaginatie si multa sensibilitate puteti obtine confortul de care aveti nevoie. Si inca un amanunt: din când in când, operati mici schimbari. Nu va sugeram sa mutati patul, dar schimbând planta decorativa din dormitor sau locul unde o plasati, "aruncând" pe podea un bol cu flori de primavara, fixând, la loc vizibil un "decalog al iubirii nemuritoare", aduceti câteva elemente de noutate in aspectul general al camerei.
Loc extrem de intim, personal, dormitorul nu este numai o incapere in care se doarme, ci, de cele mai multe ori, i se atribuie insusirile si functiile unui sanctuar al familiei. Si din acest motiv este foarte important modul in care il amenajati si decorati. Dormitorul ar trebui sa reflecte exact viata dv. de cuplu, ar trebui sa fie zona in care va simtiti cu adevarat acasa.
Iata si câteva idei concrete:
Evitati sa instalati un televizor, in dormitor; talk-show-urile nocturne nu va pot asigura intotdeauna o atmosfera calma. Dar, cu o combina muzicala sau un casetofon puteti asculta muzica preferata, mai ales daca urmariti sa aveti si o colectie vasta de CD-uri si casete.
Nu faceti din dormitor depozit sau sala de fitness pentru ca, in timp, veti remarca o senzatie neplacuta.
Camera trebuie sa fie intotdeauna curata si fiecare lucrusor la locul sau.
Pentru a fi protejati de zgomotul stresant al strazii, ideal ar fi sa aveti geamuri termopan.
Alaturi de perdele, covorul da personalitate incaperii, deci trebuie ales cu grija, in culori asortate cu mobilierul si perdelele (sau draperiile). (In ultimul timp au redevenit moderne blanurile de urs. O blana poate inlocui covorul traditional. De asemenea, cerga câstiga teren).
Este foarte important sa dormiti pe o saltea de buna calitate, sa aveti asternuturi frumoase, albe sau in culori si imprimeuri pastelate, bine apretate si calcate.
Ca elemente decorative, pernele moi, de diferite marimi si culori ar trebui imprastiate, la intâmplare, in toata camera.
Culorile cele mai indicate pentru a crea o ambianta de intimitate sunt culorile calde: bej, ecru, maro-aluna, culoarea cafelei cu lapte.
Lumina adecvata joaca un rol important in crearea unei atmosfere placute. Puteti obtine un efect relaxant folosind lumina indirecta (aplice, spoturi, scafe).
Florile sunt un "detaliu" delicat pentru orice incapere, inclusiv pentru dormitor. Fie ca este vorba despre plante decorative, mari, in ghiveci, fie despre flori plasate in vaze delicate ele improspateaza atmosfera, creând si o frumoasa pata de culoare.
Comentarii