Terapia cu ajutorul culorilor – cromoterapia – nu este o descoperire moderna. Inca din antichitate culorile erau folosite ca remediu in diverse boli. Chiar daca cercetari stiintifice asupra actiunii lor tamaduitoare au fost initiate in Europa abia la mijlocul sec. al XIX-lea, acestea au confirmat intuitia anticilor in aceasta privinta.
Dar virtutile culorilor au devenit metoda de profilaxie si tratament abia in ultimele doua decenii. S-au stabilit astfel surprinzatoare corelatii intre grupa sangvina si culorile benefice fiecaruia. Astfel, se considera ca celor cu grupa sangvina 01 le sunt benefice rosul, portocaliul si gama de purpuriu. Celor cu A II si AB IV le sunt favorabile verdele inchis si albastrul deschis. Persoanelor cu grupa sangvina B III, rosul si portocaliul le tonifica organismul, iar albastrul si verdele ii calmeaza, le regleaza somnul si digestia si favorizeaza eliminarea toxinelor.
Indiferent de grupa sangvina rosul intareste sistemul imunitar, regleaza circulatia si activitatea cardiaca. De asemenea, dezvolta memoria, rabdarea, inlatura depresia si mareste rezistenta la efort. Din aceste considerente, persoanele cu imunitate scazuta ar trebui sa includa in obiectele de vestimentatie sau intre accesorii unele de culoare rosie.
Portocaliul are un efect de intinerire asupra organismului, creste apetitul sexual, improspateaza tenul si contribuie la dezvoltarea masei musculare.
Galbenul contribuie la eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza pofta de mâncare. O "doza" de galben pe timpul zilei elimina riscul insomniei. Chiar si copiilor le este benefic. Un tricou galben inlatura tracul la o serbare, iar o farfurie galbena le stimuleaza pofta de mâncare.
Verdele este considerata cea mai armonioasa dintre culori; inlesneste schimbarile celulare, atenueaza durerile si grabeste vindecarea. De asemenea, verdele regleaza activitatea cardiaca, normalizeaza tensiunea arteriala, fiind simultan si un remediu excelent al durerilor coloanei vertebrale, al durerilor de cap sau al artritei.
Albastrul deschis este eficient in tratatea afectiunilor gâtului si corzilor vocale. Se recomanda si in reumatism, stari de vertij, stres, insomnii. Nu trebuie ignorat faptul ca scade pofta de mâncare fiind ideal pentru cei care incep o cura de slabit.
Albastrul intens calmeaza durerile. Este eficient in starile febrile, in afectiunile pulmonare, in bronsite si, surprinzator, poate, in situatia când doriti sa scapati de dependenta de alcool si nicotina.
Violetul stimuleaza circulatia sangvina la nivelul creierului si este eficient in nevralgii. Invioreaza ochii obositi si amelioreaza nevrozele.
Rozul este culoarea ideala pentru cei care lucreaza mult si se odihnesc putin. Este culoarea care elimina tensiunile fizice si psihice si asigura un somn sanatos.
Comentarii