Arta de a fi femeie, feminitatea este rezultatul unei stranii si misterioase alchimii care îsi gaseste componentele în cea mai profunda intimitate.
Într-o originala definitie, Gérard Depardieu considera ca „feminitatea este ospitalitate, uvertura, este stiinta de a exista, de a nu se lasa atinsa de priviri vatamatoare, insistente, abuzive!!!
Ce este deci aceasta calitate cu care ar trebui sa fie înzestrata fiecare femeie? Si, de ce exista sentimentul ca nu toate femeile ar detine si mult apreciata calitate? De ce se spune despre unele femei ca stralucesc de feminitate si de ce nu se spune acelasi lucru despre altele? Arta de a fi femeie are unele zone comune cu planul frumusetii. Ar fi însa o eroare sa gândim ca drumul feminitatii se reduce la… centimetrii taliei sau bustului. Feminitatea scapa legilor formelor si contururilor generale. Frumusetea sânilor, talia fina, picioarele impecabil „sculptate" nu pot sa anuleze existenta unei inimi uscate, o minte nu prea ascutita sau o comportare provocatoare afisata cu grosolanie. De fapt, spun psihologii, a încerca sa întelegem feminitatea înseamna sa abandonam aparentele pentru a patrunde tainele sufletului, inimii, corpului feminin. Întrebati ce este feminitatea, barbatii raspund aproape la unison: „ceva deosebit". Este arta de a fi cu adevarat femeie. În urma cu sase decenii si jumatate, Freud definea feminitatea prin negatie: „Femeia nu este barbat, dar ea poate fi o fiinta umana". Exegetii lui Sigmund Freud remarca perplexitatea sa în fata sexualitatii feminine, pe care o numea „continentul necunoscut".
Ce spun psihologii despre acest subiect? „A fi femeie înseamna a avea capacitatea de a ajunge la dorinta si placere sexuala, ceea ce nu e atât de frecvent cum se crede", spune psihologul Anie Anzien. Imediat adauga ca „feminitatea nu se construieste decât în perspectiva unui partener. Feminitatea unei femei se defineste în masura în care accepta sau nu statutul de femeie, accepta sau nu corpul sau". Mai trebuie accentuata si ideea ca feminitatea trece obligatoriu prin maternitate sau oricum prin acceptarea ideii de maternitate.
Feminitatea presupune, de asemenea, o anumita maniera de a vorbi, de a merge, de a se misca, de a asculta un interlocutor, de a vibra.
La rândul sau Jeanloup Sieff, un celebru fotoreporter francez considera ca „feminitatea este frumusetea interioara. Ea este mai mult un comportament decât o aparenta. Frumusetea, feminitatea nu sunt altceva decât proiectia calitatilor interioare. Acestea se pot cultiva, eventual, dar nu se pot impune autoritar. Din acest motiv feminitatea nu este afectata de vârsta. Din contra, timpul o amplifica."
Comentarii