O recunoastem sau nu, scopul final al tuturor zbaterilor de peste an, al tuturor actiunilor intreprinse este acela de a atinge stadiul de fericire. Deseori constatati ca sunteti aproape de tinta si ceva, o intâmplare neplacuta va indeparteaza din nou. Ce spun psihologii? Nu te mai lasa condusa de viitor sau de trecut, toate sentimentele negative sunt cauzate de netrairea prezentului. Altfel spus, traieste clipa! Este indemnul pe care il auzim des, dar il si ignoram uneori.
Entuziasmul, bucuria, multumirea, recunostinta, placerea, toate sunt premise, sunt „chei” spre fericire. Nu intotdeauna insa aceste „chei” se lasa accesate. Cum sa fii entuziasta si destinsa când mai ai trei minute pâna la o intâlnire importanta si nu gasesti loc de parcare? Cum sa fii multumita si bucuroasa când sotul ajunge acasa, seara de seara spre miezul noptii, iar copilul are gripa? Astfel de lucruri neplacute se petrec la tot pasul, tuturor si nu ai cum sa le eviti. A reusi sa fii fericita in acest context este o arta. Ce trebuie facut pentru a o stapâni?
In primul rând, asuma-ti tot ce ai de facut, cauta solutii sigure si, foarte important, lucreaza cu profesionisti! Decât sa te superi ca de o luna sotul nu a reparat o priza, mai bine apeleaza de la inceput la un electrician.
Niciodata nu trebuie sa te invinovatesti pentru ceva ce altcineva nu a facut. Nu ai cum sa controlezi vointa si actiunile altei persoane. Independenta pe care e bine sa ti-o asumi in orice situatie, te va scuti de orice nemultumire. Nu te pune singura in situatia de a-ti fi inselate asteptarile.
Gândeste-te ca esti o mana cereasca pentru ceilalti, in loc sa cauti mereu sa primesti beneficii. Fii atenta la ceilalti oameni când vorbesc. Gândeste-te: oare ce l-a facut pe x sa fie atât de mincinos, sau egoist, sau rau, sau duplicitar? Cauta-le scuze, in loc sa-i judeci.
Poate o copilarie nefericita, poate un mediu nu tocmai agreabil. Fara sa dai lectii, incearca sa ajuti gândind ca poti sa corectezi. Daca ramâi pasiva, nu faci decât sa perpetuezi lantul nemultumirilor.
Nu exista efort care sa nu dea roade. Invata sa te bucuri de lucrurile marunte. Nu lasa nicio reusita sa treaca neobservata. Cauta cele mai neinsemnate gesturi care iti aduc bucurie si fii constienta de aceasta. Zâmbeste-i din toata inima vecinei cu care te-ai intâlnit. Nu lasa sa treaca nicio zi fara sa stii ce culoare are cerul sau nicio seara fara sa vezi puzderia de stele.
Când simti ca te coplesesc gândurile negative, nu te lasa prada lor. Schimba-ti starea de spirit facând ceva ce iti place foarte mult: asculta muzica, priveste un film, cumpara-ti o floare! Deprinde-te sa scrii in fiecare zi intr-un caiet (special, cu coperti satinate, de exemplu) sapte motive de multumire. Chiar daca initial ti se va parea greu, nu abandona! Simplul fapt ca trebuie sa scrii, te va obliga sa analizezi intâmplarile dintr-o zi si dintr-o perspectiva multumitoare. Dupa câteva zile de exercitiu vei incepe sa observi mai usor motive de multumire. In scurt timp ai putea constata ca esti recunoscatoare pentru viata traita. (Intotdeauna poate fi si mai rau, nu?)
Invata, pe de o parte sa-ti transformi viata in mai bine, pe de alta, sa faci ceva si pentru ceilalti. Satisfactia pe care o ai când oferi este de multe ori mai mare decât aceea pe care o ai când primesti ceva.
Si, nu uita, oricând, dar mai ales acum, danseaza! Daca dansezi chiar si câteva secunde pe ritmul unei melodii indragite, in corpul tau incepe sa se produca endorfina, unul dintre hormonii fericirii. Si pentru ca trecerea dintre ani este un moment de reflectii, gândeste-te la „cheile” pe care ti le-am oferit pentru ca si in 2012 sa ai acces la fericire!
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii