In mod normal un copil invata sa citeasca la 6 ani, la aceasta vârsta putând asimila tehnica lecturii. Daca parintii sai vor pregati terenul, invatatul cititului va fi inteles mai usor. Pregatirea copilului pentru lectura se face foarte devreme. Daca de la primele luni isi vede parintii mereu citind o carte sau un ziar, el va intelege ca lectura este importanta, iar daca cei mari privesc cu placere si interes acest lucru, cel mic va dori sa ii imite.
De la cea mai mica vârsta, aratati-i carti cu ilustratii si cititi-i povesti. Aceste momente trebuie transformate intr-o placere. Daca dumneavoastra considerati cititul povestilor o „corvoada", copilul va percepe acest lucru si nu va agrea lectura. Nici a-l obliga ore in sir sa asculte povesti nu este o solutie pentru ca s-ar plictisi; câteva minute pe zi sunt suficiente. Alegeti acest moment când sunteti calmi, de preferat, seara la culcarea copilului.
In egala masura trebuie sa acordati atentie imbogatirii vocabularului. Psihologii spun ca pentru a citi bine, trebuie sa vorbesti bine. Cu cât vocabularul copilului va fi mai bogat, cu atât ii va fi mai usor copilului. Din acest motiv dialogul cu copilul este de mare importanta. Un copil cu care se vorbeste, caruia i se raspunde la intrebari si i se explica tot ce il inconjoara poseda un atu formidabil. In privinta invatatu-lui scrisului, psiho-pedagogii spun ca ideal ar fi sa lasati scoala sa se ocupe de acest lucru. Daca copilul doreste insistent, spre 4-5 ani ii puteti citi o firma, il puteti invata sa scrie numele, dar cam atât. In schimb, inainte de a invata sa scrie, copilul trebuie sa deseneze. Mai exact, ideal ar fi sa-i insuflati placerea pentru aceasta indeletnicire.
Comentarii