Studii laborioase au demonstrat ca înca din stadiul dezvoltarii intrauterine la baieti emisfera cerebrala stânga, cea care contine si centrii vorbirii, se dezvolta mai lent decât la fetite.
Consecinta? În mod frecvent între doi si trei ani cei mai multi baieti vorbesc cu dificultate. Numai ideea de a exprima ceea ce doresc sa comunice, spun specialistii, îi sperie. În multe cazuri, acest sentiment de nesiguranta se mentine si la vârsta adulta. De asemenea, unele tulburari de vorbire, cum este dislexia, se manifesta de 4-5 ori mai frecvent la baieti decât la fetite.
În schimb, de la cele mai fragede vârste fetitele sunt înzestrate cu capacitati verbale deosebite. Ele sunt primele care rostesc cuvintele corect si pot alcatui propozitii dezvoltate si fraze. Acest avans luat de fetite se va mentine pâna spre adolescenta, lor recunoscându-li-se capacitatea de a comunica mai mult si mai bine. Mai târziu ele vor sti sa vorbeasca mai convingator despre emotiile traite, pozitive sau negative. Chiar daca aceste diferentieri sunt demonstrate de cercetatori, parintilor li se cere rabdare, pricepere si tact pedagogic pentru ca prin dialogul purtat cu copilul, prin joc sau lecturi adecvate vârstei, sa urmareasca dezvoltarea vorbirii copilului.
Comentarii