Toata lumea stie cât de valoroase sunt fructele, atât de bogate in vitamine si minerale. Nutritionistii, dupa cercetari minutioase, dornici sa ne familiarizeze cu legile crononutritiei, ne spun la ce ora din zi ar trebui sa consumam fiecare fruct. Pentru ca beneficiul adus organismului sa fie maxim. Dimineata, pe la opt, este ideal sa includeti la micul dejun kiwi. Cu o excelenta densitate nutritionala, acest fruct permite organismului sa-si refaca „depozitele” de minerale: potasiu, fier, cupru, zinc, magneziu, calciu. In plus, un fruct de kiwi acopera nevoile zilnice de vitamina C (100 mg). De asemenea, ajuta la fortificarea organismului si a sistemului imunitar.
Trei ore mai târziu, la 11, va puteti remonta mâncând mere. Cu un aport caloric modest (73 kcal la 150 g de fruct), marul este aliatul ideal al celor care tin o dieta de slabit. Marul este bogat `n fibre, iar pectina pe care o contine actioneaza ca un zahar lent. Consumate cu coaja, aduc un plus de vitamine si minerale, asa ca obisnuiti-va sa consumati zilnic acest fruct valoros.
Fructele orei 13 sunt strugurii. Ei echilibreaza masa de prânz. Cum sunt foarte bogati `n zahar (17 g/100 g, 70 kcal), strugurii trebuie consumati la sfârsitul mesei, pentru ca altfel cresc brutal procentul de insulina din sânge. Un ciorchine mic (de 150 g) asigura necesarul de vitamina B si C, de vitamina P, care contribuie la `ntarirea vaselor sangvine capilare. Strugurii mai contin minerale, `n special potasiu si polifenoli protectori pentru organism.
Carburantul de la gustarea de dupa-amiaza, de la ora 17, sunt prunele. In mod special, ele sunt bogate `n fructoza si `n sorbitol, continând doar 55 kcal la 100 g. Trei prune frumoase la gustare sunt de preferat eventualelor fursecuri sau biscuiti. Fibrele lor si zaharurile lente si rapide fac din acestea un aliment foarte indicat datorita aportului imediat de energie furnizata organismului.
Pe la 20.30 vine rândul bananelor. Cu 90 kcal la 100 g, bogate `n zaharuri lente (20 g), bananele pregatesc „postul” noptii. Pentru a favoriza, cu adevarat, somnul, asociati-le cu lactate. Bananele sunt, de asemenea, bogate `n vitamina B si `n magneziu (32 mg/ 100 g) si au efecte tranchilizante. In sfârsit, proprietatile lor antiacide faciliteaza digestia.
Comentarii