Un adevar axiomatic arata ca obrazul unei femei este o oglinda fidela a meniurilor ei preferate. Altfel spus, daca un ten tern, cenusiu, ridat mult ne arata cu certitudine ca avem in fata o fumatoare, exista si indicii referitoare la insuficienta vitaminelor si mineralelor necesare organismului. Sa reamintim si faptul ca aceste elemente au un rol esential de-a lungul intregii vieti, dar in diverse etape nevoile sunt altele. Fiecarei varste ii sunt necesare cantitati diferite.
Astfel, intre 20 si 40 de ani, pentru frumusetea pielii, dar si pentru stimularea sistemului imunitar este foarte importanta vitamina A, prezenta in produsele de origine animala (lapte, unt, galbenus de ou, ficat si peste gras), dar si in unele fructe si legume. 200 g spanac, sau 3 galbenusuri de ou, sau 50 g caise proaspete asigura cantitatea zilnica de vitamina A recomandata.
– Vitamina B9 sau acidul folic asigura cresterea si reinnoirea celulelor. 200 g pepene, sau 50 g broccoli, sau 35 g ficat de pasare asigura necesarul zilnic.
– Se stie, fierul asigura oxigenarea celulelor organismului, iar 14 mg reprezinta ratia zilnica necesara. Organismul il extrage din produsele de origine animala, din legume uscate si din cereale. Dupa varsta de 40 de ani creste necesarul de vitamine (in special C si D) si de seleniu.
– Vitamina C stimuleaza imunitatea si previne maladiile cardiovasculare, in vreme ce vitamina D fixeaza calciul si permite evitarea problemelor de osteoporoza sau de decalcifiere.
– Seleniul intretine tineretea membranelor celulare si functionarea buna a glandei tiroide.
– Toate aceste elemente se gasesc in fructe si in legume proaspete, in peste gras, galbenus de ou, in ficat si in cereale.
Grija pentru frumusete se conjuga, asadar, cu cea pentru o alimentatie completa.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii