Unele produse vegetale consumate in cantitati mari devin toxice producând intoxicatii alimentare. Este vorba despre intoxicatiile alimentare cu substante toxice prezente in unele produse vegetale mai des folosite. Este vorba despre toxicitatea in sine, proprie alimentului, nu adusa din afara (prin stropire, ingrasaminte etc.).
Neghina
Semintele de neghina sunt amestecate cu cereale (grâu, orz, secara etc.). Neghina contine o substanta toxica numita gitbagina care are proprietati hemolitice puternice. Numai temperatura ridicata poate sa scada toxicitatea ei; de pilda prin coacerea pâinii. Cum astazi se folosesc mai des cereale crude (ovaz, secara, orz etc.) in diferite combinatii cu lapte, iaurt, creme si altele, fara sa fie trecute printr-o temperatura ridicata, trebuie acordata o mai mare atentie inlaturarii neghinei.
Simptomele acestei intoxicatii acute sunt: greata, varsaturi, diaree, saliva abundenta. In cazurile grave apar convulsii, tulburari respiratorii, astenie, hipotermie. In astfel de situatii trebuie chemat medicul de urgenta.
Sâmburii de migdale amare
Migdalele amare contin o substanta numita amigdalina. Este o combinatie care are la baza acidul chianhidric pus in libertate datorita fermentilor digestivi. Acesta are o actiune toxica si evolueaza foarte rapid. Un consum de 60 de sâmburi de migdale amare poate avea efect letal.
Sâmburii de caise
Intoxicatia se produce in acelasi mod ca la sâmburii de migdale amare. Simptomele apar dupa 2-3 ore de la ingerarea sâmburilor. Simptomele intoxicatiei cu sâmburi sunt: greata, dureri de cap, tulburari de vedere, palpitatii, tulburari respiratorii, cianoza, convulsie. Trebuie chemat de urgenta medicul.
Solanina
La cartofii vechi incoltiti in jurul „ochiurilor" se afla o substanta numita solanina care poate provoca intoxicatii grave. Datorita acestui lucru se recomanda sa se curete bine coaja cartofului, adica sa fie inlaturata si radacina ochiurilor. Se prefera sa fie inlaturati cartofii incoltiti.
La cartofii pastrati timp indelungat (spre primavara) cantitatea de solanina creste, atunci când ajunge la 0,2-0,4 grame apare si intoxicatia manifesta prin: dureri de cap si abdominale, greturi, varsaturi, diaree, fotofobie, pierderea cunostintei.
Intoxicatiile usoare se pot vindeca in circa doua zile când s-a ingerat o cantitate mica de cartofi incoltiti.
Mazare furajera
Printr-un consum in timp indelungat a unei specii de mazare furajera (Lathyrus Sarivum) inca din antichitate s-au descris epidemii cu paralizia picioarelor. S-au citat epidemii in Toscana (Italia) aparute in secolul al XVIII-lea in care toti bolnavii de paralizie a picioarelor au consumat peste trei luni pâine care cuprindea doua parti Lathyrus si o parte faina de secara sau grâu.
Boala apare brusc cu tremuraturi, contracturi ale membrelor inferioare carora li se adauga si tulburari urinare.
In functie de cantitatea consumata mazarea furajera poate provoca paralizia picioarelor, boala ireversibila. Daca insa consumul inceteaza dupa o cantitate redusa, boala se poate vindeca.
ILEANA BERAR
Comentarii