In ingrijirea pielii vitaminele sunt ingrediente valoroase care pot amana imbatranirea tenului, imbunatatesc textura epidermei si estompeaza ridurile.
Vitamina A este elementul esential in mentinerea sanatatii pielii pentru ca impiedica deshidratarea, diminueaza ridurile si mentine tenul tanar si catifelat. Vitamina A se gaseste in alimente proaspete (morcovi, spanac, patrunjel, ardei gras, broccoli, pepene, portocale etc.). Forma activa a vitaminei A, retinolul este considerat dusmanul ridurilor. Acesta neutralizeaza actiunea radicalilor liberi si ajuta la diminuarea ridurilor. Pentru ca pot produce iritatii, produsele cosmetie cu retinol sau capsulele uleioase cu vitamina A trebuie folosite o data la cateva zile.
Vitamina B3 este benefica pentru pielea care se irita din cauza acneei, a inflamatiilor sau a excesului de sebum. Se gaseste in carne, peste, alune, drojdie de bere, sparanghel si ciuperci. Ingrijirea pielii cu creme care contin vitamina B3 determina estomparea petelor maronii. Pentru a obtine rezultate vizibile, se aplica cremele atat dimineata, cat si seara.
Vitamina E, supranumita vitamina „tineretii eterne”, incetineste imbatranirea celulara, protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete si o hidrateaza. Daca intentionati sa folositi capsule cu vitamina E trebuie sa o faceti cu prudenta daca aveti acnee. Pot fi utile persoanelor cu pielea foarte uscata. Mai trebuie stiut ca uleiurile vegetale, avocado, produsele din cereale integrale, galbenusul de ou, fructele oleaginoase si ficatul de vita sunt cele mai bune surse de vitamina E.
Un studiu recent arata ca utilizarea zilnica a unei creme cu vitamina K estompeaza vizibil cearcanele. De asemenea, introduceti in dieta legume cu frunze verzi si alge marine, bogate in vitamina K.
Vitamina C protejeaza pielea de efectele nocive ale razelor solare si stresului, vinovati de aparitia ridurilor, si stimuleaza formarea colagenului, substanta care da elasticitate pielii. De asemenea, vitamina C mentine pielea neteda si ferma. Pentru a preveni problemele pielii, consumati suficiente alimente bogate in vitamina C: catina, coacaze negre, gutui, lamai, kiwi.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii