1 creier de vaca, 125 g faina, o ceasca lapte, o lingurita ulei, 1 ou, 2 linguri untura, sare.
Inainte de a fi curatat, creierul trebuie tinut cel putin o ora in apa rece, ca sa iasa sangele si cheagurile care se innegresc la fiert. Se schimba apa de cateva ori. Se pune la fiert in apa calduta cu sare si foarte putin otet. Se fierbe in clocote mici 20 de minute. Se scurge, se taie in felii de grosimea unui deget. Se face un aluat nu prea gros din faina, sare, lapte, o lingurita de ulei, un galbenus si albusul batut spuma. Se inmoaie feliile de creier in aluat si se prajesc in untura fierbinte.
Prajitura in alb si negru
150 g unt, 450 g zahar pudra, 6 oua, 25-30 g cacao, 1 pahar lapte, 300 g faina, 1 praf de copt, vanilie, 1 baton de ciocolata menaj.
Se amesteca cacaua cu jumatate din cantitatea de zahar si se freaca bine cu unt. Se incorporeaza pe rand cate un galbenus. Se adauga apoi treptat faina cernuta cu praful de copt, alternand cu cate putin lapte. Se unge o tava dreptunghiulara (30/35 cm) cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava si se intinde in strat egal. Se coace pe trei sferturi cam 20 de minute in cuptor, la foc potrivit si incalzit dinainte. Intre timp se bat albusurile spuma tare cu zaharul si vanilia. Compozitia trebuie sa fie bine legata si lucioasa; la nevoie, se bate pe aburi. Se scoate tava din cuptor si se intinde albusul deasupra in strat uniform. Se mai da la cuptor la foc slab inca 10-15 minute. Calda inca, se pudreaza cu ciocolata rasa. Se taie dupa dorinta in patrate sau romburi. Bucatile nu se suprapun.
Comentarii